Najdi forum

V hribe

Mi zna kdo razložiti zakaj hodimo v hribe. Zanimivo je, da vračamo pa se s hribov.

lp
t.

Moja predpostavka pravi, da najbrž zato, ker bi bil jezik, v katerem bi bilo vse do zadnje besedne zveze v skladu s pravili in logiko, na smrt dolgočasen. Poleg tega bi bili vsi prevajalci že dolgo brezposleni. 😉

Kadar smo našega učitelja nemščine vprašali za razlog kakšne izjeme v nemščini, nam je rekel: to je tako zato, ker je pač tako. V našem jeziku očitno ni nič drugače.

Saj res ni logike, da gremo v hribe. O tem nisem nikoli razmišljala, ker je to avtomatizem. A zdaj, ko si ti omenil … Jaz sem privržena temu, da so stvari logične, zato ne vem, če se ne bom morala grozno zadrževati, da ne bi začela namesto “v hribe” govoriti “na hribe”. :-/

Saj rečemo tudi, da gremo v Alpe, v Himalajo, v Pireneje … (izjema je pa Pohorje) Če je gorovje, gremo v (večino časa smo tako spodaj in le krajši čas na vrhovih :-), če pa gora, gremo pa na. In podobno gremo v hribe in na hrib.

Ko so bili otroci majhni in kreirali malo svoje kombinacije stavkov, sem jim vedno razlagala, da je v bistvu jezik logičen. Jim utemeljevala povedano na enostavnih primerih. Z izjemami so se začeli srečevati šele pozneje…

Ah je tako očitno opozoril še na eno izjemo.

Ne, da sem ravno hotel opozoriti na še eno izjemo. Ponavadi se mi utrne kakšna misel ali vprašanje zjutraj na poti v službo, ko se vozim in poslkšam radio. Ta spada med tovrstne. Včasih preprosto ugotovim, da neke stavri izražamo povsem rutinsko. Recimo, zakaj pretegnemo roke in ne roki, imamo ledvica in ne ledvici, nosimo rokavice in ne rokavici (o tem smo enkrat že govorili) itn.

Povsem se strinjam s Katjo 10, da jezik ni matematika. Izhajam iz tega, da je jezik praktičen, ekomočien, in sem proti posatavljanju in spreminjaju pravil za vsako ceno. Res je, kot pravi Katja 10, če bi bil jezik absoultno in 100% v skladu s pravili, bi bilo računalniško prevajanje piece of cake.

lep vikend

T.

Mimogrede: kaj je zdaj s temi ledvicami?

Mene so tudi učili, da imamo ledvica – ampak v pregibniku, Besani in SP piše drugače. Me kdo lahko razsvetli?

Kolikor vem, smo vedno imeli ledvice (v množini, ker so parni del telesa, tako kot roke, ušesa, noge …). Ena ledvica, ledvice – za razliko od jeter, ki so množinski samostalnik. Že v Pleteršnikovem času je bilo tako, preden kdo obtoži Toporišiča še za to. 🙂

No, potem pa v redu. Ampak resno, brez šale: v gimnaziji so me tako poučili – čeprav bi morala biti malo bolj previdna. Šlo je namreč za ne prav zaupanja vredno prfokso, ki je nadomeščala našega profesorja. Evo, jaz pa sem si vtisnila v spomin ta nesrečna “ledvica” kot še eno čudno izjemo … Koza.

New Report

Close