Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis vejica pred kot

vejica pred kot

Zanima me, kdaj je vejica pred kot – mora biti v stavku s kot osebna glagolska oblika ali ni nujno? V tem primeru je ali ni?

Številni kristali zrastejo v pravilne poliedre, kot rezultat določenega razvrščanja atomov v njih.

Mora biti, tako da v zgornjem primeru ni vejice. Malo nazaj smo se na forumu precej ubadali s podobnim primerom.

Vejice NI, ker gre ZA PRIMERJANJE, poleg tega, v drugem stavku, oziroma DELU stavka NI NOVEGA GLAGOLA. KADAR GA NI, TUDI VEIJCE NI! Tako so nas učili in mislim, da to pravilo kar drži.

Pa lep pozdrav!

dark queen

Ampak v temle primeru pa je pred kot vejica – kdo mi? – mi kot učitelji. Ali se motim, ker ni glagola?

Menim, da se imajo otroci pravico učiti na njim primeren način in bi jim mi, kot učitelji, to morali omogočiti.

Se morda strinjamo, da sta v tem primeru vejici fakultativni?

Kaj to pomeni, da sta fakultativni? Da sta odvisni od razlage?

Na svetu si, da gledaš sonce, na svetu si, da greš za soncem. Na svetu si, da si sam sonce in da s sveta odganjaš-sence. (T. Pavček)

Fakultativni pomeni, da vejici lahko sta ali pa nista, da je oboje možno in pravilno. Če želimo “nas učitelje” posebej poudariti, vejici damo, sicer pa nista potrebni.

New Report

Close