Peskovnik Boga Otroka
Ma ja no… Če povem, da sem Peskovnik prebrala 27. aprila, na plaži v Poreču, medtem, ko sta otroka tekala v vodo in iz nje in potem še na poti domov, povem s tem vse?
Je za prebrat, a globje v spominu ne ostane. In ja, na pol poti se ji začne malo muditi in zapletati/razpletati zadeve. (ampak saj je sama nekje povedala, da ponavadi zabušava do dead line-a in potem vse na hitro konča …)
Ne vem, osebno se mi že Panika ni zdela kaj prida, niti v ožjem okviru chick lita ne. Žanrsko gledano, kot da DM ni vedela, kaj pravzaprav hoče napisati – humorno ali malce resnejšo knjigo; nastala je čudna zmes, ki ne zadovolji ne prvih ne drugih pričakovanj. Za humorno delo ji preprosto zmanjka humorja. Za resno delo ji zmanjka marsičesa.
Po listanju Peskovnika (česa več preprosto nisem zmogla) menim, da gre za podoben namen, ki pa ga je uresničila v še manjši meri, kot potrjujejo tudi drugi odzivi na to knjigo, ki se jih je že nekaj nakapljalo. In nenazadnje: Cobiss neusmiljeno kaže, da ima precej starejša Panika veliko boljšo izposojo od nove knjige.
V bistvu mi je žal, pa čeprav takih knjig skorajda ne berem. Žal mi je, ker sem prepričana, da je DM zmožna napisati odličen chick lit. Žal mi je, da po vseh teh letih v SLO še nimamo spodobnega primerka tega žanra; navsezadnje gre za pojav, ki je preplavil svet in povzročil, da je marsikatera “nebralka” postala bralka, pa čeprav takšnih knjig.
Kaj je vzrok za zapravljeni priložnosti, ne vem. Morda premajhna zbranost, pomanjkanje časa? Upam samo, da ne gre za podcenjevanje bralk.
Sicer pa menim, da bi bila najboljša pisateljica tovrstnih knjig pri nas Maja Novak, ki pa ima najbrž povsem drugačne cilje.
ja, saj verjetno res že to nekaj pomeni, da sem jo dobila ležati na polici, medtem, ko sem se morala za Panki kar lepo vpisati v čakalno vrsto…
ampak, za tiste, ki ste brali, a vas tisti zaplet, ko postanejo vsi depresivni, ne spominja na podobno situacijo v romanu Sreča (pozabila, kdo je napisal), kjer so vsi srečni???