velika – mala začetnica
V samem besedilu piši z malo začetnico. To velja za vse grafične elemente v nalogi:
… iz tabele 1 je razvidno …, iz primerjave xy v grafu 2 je razvidno …, podobno tudi, če na grafični element usmerjaš v oklepaju:
… številke so jasne, podjetje rine v propad (gl. tabela 1).
Nekateri sicer vztrajajo, da se piše (gl. Tabela 1) z veliko začetnico, vendar kolikor je meni znano, določenega pravila ni, tako ne preostane drugega, kot da sprejmemo obe različici. Z veliko začetnico bi bilo sprejemljivo v pomenu: gl. Tabela 1: Dejavniki propada podjetja. Torej nakazuješ naslov tabele. Kot pravim, ni striktnega pravila, zato ne moremo reči, da je nekaj zaprmej narobe.
Nikakor pa ne piši: iz “tabele 1” je razvidno. Ti narekovaji so definitivno odveč, vendar jih vidim precej pogosto v diplomskih in podobnih nalogah.
js se pravzaprav z natašinim predlogom ne strinjam, pa brez zamere, sam meni je mentorica (diplomo delam iz slovenščine), ki je napisala ogromno učbenikov za osnovno in srednjo šolo napisala Preglednica 1 z veliko začetnico, zato jaz tudi tako naprej delam, v bistvu zato, ker gre za ime preglednice.