Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Literarni natečaji

Literarni natečaji

Vem da vas kar veliko piše in objavlja tu gor. Zanima me, a ste kdaj sodelovali na kakem literarnem natečaju?
Kakšno mnenje imate o teh natečajih? Se vam zdi dobro sodelovati? je od tega korist? Ali so bolj namenjeni sami sebi?

Jaz sem sodelovala na večih, a na nekaterih, za katere sem se zelo potrudila, sploh nisem prišla v ožji izbor. Enkrat se je celo zgodilo, da so mi prav nesramno odpisali v smislu, da je vse čisto zanič…Na nekem natečaju, morda več kot deset let nazaj, so objavili več mojih zgodb in pripisali komentarje oz.mnenje literarnega kritika. To mi je tedaj še največ pomenilo.

No ja, korist gotovo je, če ne drugega, dobiš drugo mnenje. Če si med najboljšimi, pa denar oziroma honorar. Sama sem se šla te reči na začetku, ko nisem imela dovolj samozavesti, da bi komu naravnost izročila svoje zadeve. In kadar mi je uspelo, sem bila v lastnih očeh seveda svetovna prvakinja.

če ravnone pozabim na datum, sodelujem. večkrat pridem v ožji izbor, odvisno od tematike.
ali pa tudi ne.

odvisno od komisije.

MALI OGLAS: šenkam škaf zelja, kilo jabolk in gajbo dobre volje:-)

Natečaji gotovo niso namenjeni sami sebi. Namenjeni so avtorjem, da izvlečejo iz predala napisano oz. končajo kar pišejo. So izvrsten način, da se potisneš iz anonimnosti, ker so običajno anonimni 🙂 in šele potem dokazuješ avtorstvo. Če si izbran so dobra referenca za naprej. Če nisi pa nobeden ne ve, da si sodeloval. Ko pišeš življenjepis je naštevanje prav prijetno … Uredniki resneje primejo tvoje tekste, če vedo, da so bile tvoje stvari izbrane v veliki konkurenci. Dobro je tudi, ker ob razpisih ne bere en sam ampak več ljudi. Torej so tvoje besidilo prebrali/izbrali vsaj trije ljudje. Na radijski natečaj pride naprimer od 200 do skoraj 400 kratkih zgodb. Če je tvoja zgodba izbrana, je gotovo v nečem izstopala.
Pa še to. Na natečaje pošiljajo tudi uveljavljeni avtorji, tudi zato, ker so avtorski honorarji bedni, če pa dobiš zraven še nagrado, se pa že pozna.

A res? No, nekajkrat je bila kakšna moja zgodba pa tudi že izbrana. A to napišeš v življenjepis, ki ga priložiš, če prosiš založbo, če ti kaj izda? Jaz nisem še nikoli. Kaj pa priložiš kot dokazilo? Objavljeno zgodbo? Jaz pa založbi vedno pošljem samo tekst in kratek dopis, v katerem jim ponudim napisano. Sem pa res “pametna”, nič čudnega da mi zadnje čase sploh nihče iz založbe ne odgovori.

Vedno je pametno poleg dopisa napisati, kdo si. Torej napišeše vse objave avtorskih tekstov, kdaj in kje. Ne dolgovezi, samo seznam v stilu:
Šepavi golob, Nova revija, Ljubljana 1994,
Tiho bom pet minut, Radio Slovenia 1., Ljubljana 1996
Ko sem kihnil, revija Zdravje št. IV., Ljubljana 1998

Živjo, jaz sem zadnje čase premišljevala, da bi se tudi sama prijavila na kakšen tak natečaj…Je poleg http://www.natecaji.com še kaj, kamor se da pogledati razpis?
Lep dan vsem!
Špela

V google odtipkaš razpis, natečaj… potem pa bereš in iščeš…

Saj to sem naredila, normalno, in sem dobila ven že omenjeno in še eno drugo stran, zanimalo me je, če kdo ve še kaj…
Hvala, lp

Sama sicer ne pišem, a sem opazila, a se v tem primeru izplača spremljati literarne revije, no, a tudi druge, saj skoraj vsaka enkrat na leto objavi kak natečaj.

New Report

Close