knjiga
@primož: to je vse, kar nam boš povedal o knjigi?
Prejšnjič si imel težave z lekturo: upam, da si tokrat poskrbel za to in dobil lektorirano besedilo v avtorizacijo.
Meni se menda skoraj nikoli ni zgodilo, da lektoriranega teksta ne bi dobila v pregled. Običajno na prevajalca/avtorja pade še breme vnašanja popravkov (če je lektura na papirju) ali sprejemanja/zavračanja popravkov (če je lektura elektronska). To je slišati grozno, toda obenem ti omogoči večji nadzor nad tem, kaj se dogaja s tvojim delom.
To je res koristno, ne samo zato, da preveriš lektorjevo delo, ampak predvsem zato, ker je to sijajna priložnost, da še kaj spremeniš, popraviš ipd.
Ker se mi ne da iskat novega založnika, s katerim bi imel najverjetneje nove in drugačne težave kot pa kot pa z že utečenimi starimi (glede na žalostno stanje slovenske knjige in njenega založništva), ker smo se s starim nekako ‘ujeli’ (šušk še vedno ni, kot avtorjev honorarar sem prejel deset izvodov – avtorski honorar je v dveh letih padel za 50%; ali si to vedel? – in 8% od prodanih izvodov in popust pri nabavi ; če kot insajder poznaš kakšnega založnika, ki plačuje z bolj konkretnimi, šuštečimi dobrinami, mi prosim sporoči), ker skušam popraviti slab vtis (prosto po tebi), ki ga je moj prvenec, v katerem je (priznam in nase prevzemam krivdo) malo preveč logičnih nesmislov, slovničnih nepravilnosti, tiskarskih škratov etc., pustil pri cenjenih bralkah in spoštovanih bralcih, in ker se mi zdi pomembno da publiciram in se literarno razvijam. Zadovoljen?
“avtorski honorar je v dveh letih padel za 50%; ali si to vedel?” – ne, nisem vedel, pa bi, če bi, če razumeš ta eliptični stavek ;-). Aja, padel pri založbi Ved, najbrž misliš.
Itak preberem skoraj vse slovenske romane, tako da bom najbrž tudi tega, potem pa bom videl, če lahko k branju spodbujam tudi Ojo ali moram ostati pri sodbi, ki sem si jo ustvaril ob prvencu, le da je zdaj zlektorirana, ne pa spremenjena, hehe.
Večina založnikov knjige, za katere res verjamejo, da so vredne objave, plačuje. Skromno, pa vendarle. VED je očitno drugačen primer. Po mojih zadnjih opažanjih sicer ne “vanity publisher”, kjer avtor sam plača natis, ampak “author mill”:
Glede na to, da imamo v Sloveniji dobro mrežo knjižnic, ki očitno kupuje precej, ni važno, kaj, se tovrstno poslovanje splača.
Mimogrede, normalna založba bi ti dala 10 knjig in normalen fiksni honorar, pa seveda vsaj 30% popusta pri nabavi, ali pa 10 knjig, 10% od maloprodajne cene in od tega 30% od prodaje vse naklade vnaprej, pa spet popust.