Založbe, zbirke …
Ste morda opazili, iz katerih domačih založb/zbirk največkrat prihajajo knjige, ki so vam všeč?
Zadnje čase sem se vrgla na branje knjig v slovenščini, no, in kmalu sem opazila, da so to predvsem Beletrinine knjige, pa iz Sanj, Cankarjeve in Goge. MK me očitno ne pritegne niti toliko, da bi si kaj izposodila/kupila, resda pogosto tudi zato, ker sem marsikatero prebrala že v izvirniku.
Miš, res, tudi jaz, svaka jim čast. Luštne knjige, prijazna založba.
Pojasnilo: Ko sem enkrat na sejmu knjig v CD kupila njihovo knjigo, ki je iz tiskarne pomotoma prišla brez cca 20 strani, sem jim napisala mail, v dveh dneh dobila novo knjigo, zraven pa zagotovilo, da mi druge ni treba pošiljati nazaj, da pa jo lahko prinesem na njihov štant, ko se bo odvijal naslednji sejem. To sem tudi naredila.
Beletrina in Sanje zagotovo. MK ima zbirko Miti, pa Osmi poverjenik je tudi ugledal luč Slovenije pod njenim okriljem :-). Jaz kaj najdem tudi pri Učilih. Dobre knjige izdaja tudi Tuma, samo bolj malo jih je. Sem pa na založbe postala bolj pozorna šele v zadnjem času, prej nisem kaj dosti gledala na to.
Pred časom sem se dokaj sistematično lotil Modernih klasikov. Pred njimi sem si ponavadi izbiral XX. stoletje. Zdaj več ne berem glede na zbirko in mi knjige letijo v roke iz raznih koncev in v različnih jezikih. Iz Beletrine sem prebral v bistvu malo, v zadnjih dveh letih samo Franzena, Mio Couto in Čehova.