Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Znesek z besedo

Znesek z besedo

Hi!

Sestavljam kupoprodajno pogodbo, vendar ne vem, ali je v pogodbi obvezno navesti z dvojnim oznacevanjem prodajno ceno v SIT in EUR. Nepremicnina je bila ocenjena leta 2006 v SIT, prodana pa bo januarja 2007 za EUR.

Moram poleg stevilcnega zneska navesti tudi znesek zapisan z besedo? V tem primeru imam problem, kako pravilno z besedo napisati 5 590 272 sit: brez presledkov ali po slovnicnih pravilih (ki pa jih ne poznam dobro, po obcutku pa mi ni za pisat, ker sem sam obcutliv na slovnicne napake)?

Kako pa naj napisem z besedo 23 327.79 EUR ?

Hvala za pomoc.

LP

Prodajalec napisal:

> Hi!
>
> Sestavljam kupoprodajno pogodbo, vendar ne vem, ali je v
> pogodbi obvezno navesti z dvojnim oznacevanjem prodajno ceno v
> SIT in EUR. Nepremicnina je bila ocenjena leta 2006 v SIT,
> prodana pa bo januarja 2007 za EUR.
>
Zakon doloca obveznost dvojnega oznacevanja cen v tolarjih in evrih samo v poslovnih odnosih, ki jih imajo podjetja (sem sodijo tudi espeji) do končnega porabnika (kupca, stranke). To pomeni, da obveznosti dvojnega oznacevanja ne nalaga niti v medpodjetniskem poslovanju (ko sta prodajalec in kupec oz. ponudnik in stranka oba podjetji) niti v odnosih, ko gre za dve fizicni osebi, ki prva prodaja, druga pa kupuje.

VENDAR: ker gre za pogodbeni odnos, ki je sklenjene v času prehoda z ene na drugo valuto, je lepo in koristno, da so stvari ciste. Zato bi po mojem bilo več kot koristno, da navedeta ceno tako v SIT kot v EUR, pri tem pa seveda napiseta, po katerem tečaju je bila cena iz tolarjev preračunana v evre.

Še toliko pomembnejše je, da v pogodbi napišeta ceno tudi v evrih, če pričakuješ, da kupec kupnine ne bo prinesel v gotovini (v tolarjih), ampak jo bo nakazal na tvoj račun. Če bo kupnino nakazal na račun, bo to po novem letu lahko storil samo v evrih, saj bo negotovinsko poslovanje že vse od prvega dne novega leta teklo samo v evrih.
Če bo kupec kupnino poravnal v gotovini, potem bi to seveda še lahko storil s tolarji. Seveda je pogoj, da bo vse tolarje dvignil že decembra, saj jih januarja ne bo več mogel (ker bo imel zaradi avtomatskega preračuna na svojem TRR samo še evrska stanja).

> Moram poleg stevilcnega zneska navesti tudi znesek zapisan z
> besedo? V tem primeru imam problem, kako pravilno z besedo
> napisati 5 590 272 sit: brez presledkov ali po slovnicnih
> pravilih (ki pa jih ne poznam dobro, po obcutku pa mi ni za
> pisat, ker sem sam obcutliv na slovnicne napake)?

Napiši s presledki, da bo vsaj kdo kaj razumel.
(le kje ste dobili tako ceno za nepremičnino, da se konča na 272 tolarjev?:)

> Kako pa naj napisem z besedo 23 327.79 EUR ?
>

triindvajset tisoč tristo sedemindvajset evrov in 79 centov

New Report

Close