datumi
Ni res, da so vejice obvezne!
V SP pri paragrafu 299 (posebnosti pisanja vejice med nestavčnimi enakovrednimi deli) piše:
Zveze kot “v nedeljo, 9. maja, (bo) …” se redkeje pišejo tudi brez vejic, tj. “v nedeljo 9. maja (bo).”
Tudi sama zagovarjam pisavo z vejicami in jih v takih primerih vedno pišem, ne morem pa trditi, da so obvezne.
Preverite v pravopisu (in drugih priročnikih, saj za to jih imamo, ne?), preden prepričujete druge o nečem, kar sploh ni res!
Lp
Moja malenkost 1,
se opravičujem, ker sem napisala, da je vejica obvezna. V praksi lektoriranja je pač tako, da če imaš dve možnosti in je ena pogostejša, uporabljaš pogostejšo.
Še en razlog, zakaj sem napisala obvezno. Če imaš primer – V ponedeljek, 20. 11. 2006, 0b 16. uri … – sta pa obe vejici obvezni. Vsem tistim, ki se s slovenščino ne ukvarjajo, jo pa radi pravilno uporabljajo, je lažje razložiti, zakaj je tako.
LP
leaa1 napisal:
> Samo razlika vendarle je – nikjer še nisem opazila, da bi
> pisali 10. 12. 2006, res ne, no!
Nimam pri sebi časopisov ali drugih publikacij, imam pa nekaj Uradnih listov RS in datumi so izpisani s presledki. Zakaj presledki? To si lahko razložimo povsem enostavno: če datum izpišemo z besedo, so med besedami tudi presledki.
Res pa je tudi:
– da se v praksi večinoma piše brez presledkov;
– da se v tekstu mesec običajno izpiše z besedo, torej 10. december 2006;
– da presledkov običajno ne predvidevajo niti računalniški programi, čeprav slovenski Word jih, slovenski Excel pa nudi obe možnosti.
Pa še to je res, da presledke v datumih pišem podpisani samo tam, kjer se bojim, da bi mi potem kdo mahal pred nosom s slovenskim pravopisom :)))
LP/Filip