Žalostna novica
Sem slisala ze dopoldne in mi je prav hudo, ceprav ga nisem poznala osebno – pred kaksnima dvema letoma sem bila na predstavitvi Haddonove knjige Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa, pa se mi je zdel tak fin clovek, pa se super knjige so sle skozi njegove roke.
Iskreno sozalje svojcem in sodelavcem.
Ker ste tukaj številni molji, ki ste brali in tudi pisali o Jadranu Krtu, mislim, da je tule pravo mesto, da Vasjo osvetlim še z enega zornega kota.
Ni bil samo dober prevajalec in urednik ter “tak fin človek”, kot si ga čisto ustrezno opisala.
Bil je tudi fenomenalen mentor mladim prevajalcem, kar je bilo v časih, ko še ni bilo študija prevajanja, a tudi zdaj, ko se književni prevajalci še vedno rekrutirajo tudi iz vrst drugih ljudi, nepopisno dragoceno. Ni namreč veliko urednikov, ki imajo energijo, da se pri vsem delu, ki ga imajo, ukvarjajo z razvojem prevajalcev. Vasja je že spadal mednje.
Ko si že mislil, da si nekako postal prevajalec, si “padel v njegove roke” – in dobil nazaj tako rdeč prevod kot še nikoli od nobenega drugega urednika. Ko si bil že na tem, da se milo razjočeš, opustiš to delo in se posvetiš drugim rečem, te je najprej potolažil, češ da “sploh ni hudo”, in ti svetoval, da greš čez zadevščino še enkrat. Potolažil te je, da gre vsakdo skozi to fazo in da jo mora vsakdo tudi preseči. Predvsem pa ti je dal številne nasvete, kako to doseči. Šele njegovo “saj je vse rdeče” te je naučilo, da je prevajanje še veliko več od zvestega “prestavljanja”. In da je to veliko zanimivejše delo, kot si mislil do takrat.
Še pred nekaj dnevi sva se dajala o zadnjih podrobnostih nekega prevoda, “merila mišice” glede naslova ipd. Zdaj mi stvar leži doma in kar ne vem, kaj bi z njo.
zadnji teden je pa res črn za slovensko prevajalstvo, dve veliki izgubi. Meni je slednjega sicer veliko bolj žal, njegov talent in izkušnje bi še veliko pridale k prevajalstvu. Ampak, a ni bil Vasja Cerar veliko premlad za smrt? No, vem, da se umira v vseh obdobjih, pa vendar so zgodnja leta manj primerna. Katja, torej je umrl precej nenadoma, ne? Kaj pa mu je bilo?