Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Spet skloni – nujno

Spet skloni – nujno

Ali je prav:

Knjiga vas ne bo pustila neprizadete.

ali

Knjiga vas ne bo pustila neprizadetih.

Jaz bi rekel neprizadete, pa ne vem točno, zakaj.

To je tudi moja prva varianta, ampak težava je ravno v tem, da se tokrat ne bi rada zanašala na občutek …

Neprizadetih!

Joj, a lahko še kdo pomaga? In mi morda še malo utemelji? Res bi rada napisala prav … Ne vem, ampak nekaj časa se mi zdi prav eno, pa potem drugo …

Zbeganaa napisal:

> Knjiga vas ne bo pustila neprizadete.
> ali
> Knjiga vas ne bo pustila neprizadetih.

Torej kaže malo predebatirati. V t.i. Novi besedi sem našel tri podobne primere, vsi so iz Dela:

… to samo dokazuje, da se jih je razstava dotaknila in jih ni pustila neprizadete.
… nikakor pa jih ne more pustiti neprizadetih.
Seveda nas vsa ta zgodba okoli letala ni pustila neprizadetih.

Prvi primer je tak, kot ga zagovarjam jaz, z drugima dvema bi se strinjala Trlica. Druga dva bi jaz malo spremenil in sicer:

… nikakor pa ne more pustiti neprizadetih.
Seveda vsa ta zgodba okoli letala ni pustila neprizadetih.

Izpustil bi torej osebne zaimke in potem mi stavki štimajo :)) Ali pa bi jih pustil in “prizadetih” spremenil v “prizadete”. Razlika je namreč v vlogi besede, ki je enkrat lahko pridevnik (neprizadete), drugič pa osebek (neprizadetih).

Upam, da bo še kdo dodal kakšno bolj strokovno razlago.

Rekel bi neprizadetih.

Utemeljitev:

Pustil sem mizo polno.
Pustil sem stol poln.

Iz teh dveh primerov sklepam, da se pridevnik v teh primerih ujema s predmetom (lahko bi rekel, da je pravzaprav predmetovo določilo).

* Nisem pustil mize polno.
Nisem pustil mize polne.

V zanikanem stavku gre predmet v rodilnik, čemur mora slediti tudi pridevnik.

Se distanciram od svoje prejšnje razlage :))

Hvala, hvala.

No, medtem sem se izmazala tako, da sem stavek malo spremenila – predtem sem namreč ves čas dobivala različne odgovore:

Ob tej knjigi ne boste ostali neprizadeti …

prvo je pravilno 😉

če ti utemeljim na primeru Filipa, neprizadetih je v primeru nedoločnika, ker pa maš ti osebno glagolsko obliko – ne bo pustila, je potem neprizadete, vprasas se – kaksne..:)

Ne skrbi, to je zagotovo prav.

Sanja

New Report

Close