Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Z Maksom…

Z Maksom…

Imam dedka s tem imenom… Kako da nekateri sklanjajo z Maksem? Ima to kakšno osnovo ali je čisto narobe?

Kako pa po angleško rečeš “Maksov”? Maks´s?

Hvala!

Vpliv narečja prav gotovo.

Po angleško? Kot si napisala, ali pa še bolj po angleško Max’s.
:))

Če se v angleščini konča beseda na s, se potem tista končnica za apostrofom izpusti
Se pravi Maks’
iksa pa ne bi uporabljala, ker imen ponavadi ravno ne transkribiramo, če smo v stiku s tujci. Aleksander je Aleksander, tudi če pride z letalom v London.

No ja, odvisno od porekla. Tiste modre krvi poslovenimo. Kraljico Elizabeto na primer. Ali papeže. 🙂

Ne, to pa ne! On je ks in ni šans o črkah, ki jih mi nimamo. Noro.

No, pa hvala vsem.

Imamo X, tudi v pravopisu je. Res noro, se strinjam.

Hvala za popravek, bi bil moral vedeti. Glede Maxa pa sem dodal :))

Modre glave morajo imeti pri našem Toporišiču izgleda nek poseben dogovor. Mogoče se da kaj plačat, da te ne poslovenijo 🙂 Queen Elisabeth je kar lepo kraljica Elizabeta, medtem, ko Juanu Carlosu pa ni treba biti Janez Karel :))))

“Če se v angleščini konča beseda na s, se potem tista končnica za apostrofom izpusti.” NI RES

To velja samo v primeru, ko se samostalnik, ki je v mnozini, konca na S. Na primer: cars’ seats (sedezi avtov), apartments’ owner (lastnik stanovanj)…

Kadar je samostalnik v ednini, se za apostrofom vedno doda S (tudi ce se samostalnik konca na S). Na primer: James’s car, Iris’s dress

Enako velja torej za ime Maks: Maks’s book

Toooooo mi deli, Lala … :)))))))))

Vidiš, davno je tega, ko sem se resno učil angleščine, ki mi je bila vedno v veselje, dokaz je zelo obrabljena knjiga A Practical English Grammar avtorjev Thomson and Martinet, ki pa zdaj že dolgo leži zapuščena na knjižni polici. Podarila mi jo je moja gimnazijska profesorica angleščine iz svoje osebne zbirke, za nagrado, ker sem na tekmovanju slovenskih gimnazijcev v znanju angleščine osvojil prvo mesto, yep.

Ampak je res že precej Temze steklo skozi London od tedaj :)))

Hehe, saj tudi sama ne bi bila prepricana, pa smo ravno prejsnji teden imeli to na predavanjih…

New Report

Close