Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Kazalke za knjige

Kazalke za knjige

S čim označite v knjigi, do kod je prebrana? Imate kaj posebnega ali kar je trenutno pri roki?
Ali kdo dela v knjižnici in je našel kaj zanimivega v knjigah?
Spominjam se članka, ki sem ga brala pred leti. V neki knjižnici v ZDA, če se ne motim, so pripravili razstavo zbirk predmetov, ki so jih bralci uporabili kot kazalke in potem pozabili v knjigi. Med drugim so nažli tudi posušeno ribo.

Jaz? Imam eno lepo usnjeno, ki sem jo dobila v dar, pa dva medvedka, ki sta mi jih na nekih delavnicah naredila starejša otroka, včasih pa tudi kakšen račun zaide med strani.

****************************************** Izgubljen je dan, ko se nisi smejal.

kar zavihek na strani – seveda če knjiga ni moja

Uh, sovražim to. Oziroma tiste, ki to počnejo.

Hja, kakšne knjige nam bralci vračajo, raje ne bi. Pri starih še “požreš”, ampak nove… pa točno veš, kdo vrne take, ko pa kaj rečeš, je pa narobe.

Pred meseci je pozvonil telefon in bodoči očka je ves živčen spraševal, če smo v knjigah, ki jih je vrnil, našli potrdilo, ki mu omogoča biti pri porodu. Kaj nam je ostalo drugega, kot da smo brskali po izvodih, ki je imel sposojene zadnje čase. Kaj dosti se ni spomnil, na srečo smo pa mi bili bolj pridni in uspešni. Tako da pazite, kaj počnete. ;))))

Jaz sem kupila že toliko žepnic, da imam polno teh kazalk in so nekako vedno pri roki. Pa tudi v knjigarnah so dostikrat pri blagajni kakšne reklamne (in jih vedno nekaj vzamem). Tako da sem dobro založena :-).

Joj, jaz bi pa takim ljudem kar ušesa potrgala, da ne rečem še kaj drugega! Zanima pa me, zakaj tudi pri branju svojih knjig tega ne počneš.

P.S. Saj najbrž je tvoj post samo provokacija, čeprav se zavedam, da veliko ljudi to počne. Samo težko verjamem, da bi taki ljudje, ki nimajo nobenega spoštovanja do knjig, obiskovali tale forum.

Kazala? Moram napisati, da mi je moje najljubše izdelala najstarejša hči: na eni strani je modro, na drugi pa poslikano s cvetjem (še najbolj podobnim cvetočim češnjevim vejam). Na koncu pa ima zavezan trakec. 🙂 Če ga ravno ni pri roki (ker je zataknjen v kakšen primerek knjige, za katero potrebujem več časa), uporabim razglednico, ki smo jo dobili iz vrtčevskega letovanja in na kateri so zveriženo (a z velikim trudom) izpisana imena … V “nujnih” primerih (npr. na morju) pa je to lahko tudi delček kartonske embalaže Barillinih špagetov. 🙂

Moram pa napisati, da ne delam “ušes” na knjigah – pilgrim, c,c! 🙂 Obenem pa je mogoče zanimivo, da skoraj nikoli ne uporabim traku, ki je včasih vpet v knjigo. Zlasti tistega iz knjižnic …

Moje najljubše kazalo – lepo, usnjeno, zdaj že čisto mehko in krepko prežvečeno – mi je prinesla mama z neke službene poti, ko mi je bilo kakih pet let. Ker sem človek, ki izgubi vse, mi ni jasno, kako da ga v vseh teh letih in pori vseh selitvah, ki so za mano, še nisem izgubila.

Seveda imam še na kupe drugih kazal; precej uporabljam tista turška, iz blaga in z vzorci kot na preprogah. Potem so tu še kupi papirnatih, ki pa jih hitro uničim, kajti s kazali ravnam naravnost grobo – no, bolje, da z njimi, kot če bi s knjigami 😉

zakaj pri svojih domačih knjigah ne delam zavihkov?
ker mi jih je škoda, seveda!

no, resno,
knjiga je zame vsaj po svoje potrošno blago, ne pa nekakšen sveti objekt malikovanja. tudi v mojih domačih knjigah je na koncu, po prebranju, precej takšnih zavihkov, ki mi označujejo zanimive dele, h katerim se bom vračal, jih kje uoporabil itd.
naši otroci doma dobro vedo, da se po knjigah pod nobenim pogojem ne sme risati, pisati, čečkati…
tudi sam sem bil tako vzgajan, mnogokrat sem nazaj v knjižnico odnesel, neprebrano, čeprav močno željeno knjigo, saj mama ni mogla vzeti v roke knjige, kjer je nekdo med recimo deseto in petitrideseto stranjo ob branju žrl kranjsko klobaso, listal med opravljanjem velike potrebe in podobno.
še najraje pa vidim knjigo s tistim trakcem.

A si nihče ne zapomni številke strani?
jaz najpogosteje tako delam.
ali pa si zapomnim naslov poglavja, saj mi gre najbolj na živce, če knjigo odložim kje sredi poglavja oz. nezaključenega dela…
Seveda pa se po hiši valja milijon tistih reklamnih kazalk, a mi nekako ne ležejo.
Pa tudi prijateljica mi je nekoč na Malti kupila čudovito kazalko iz srebra, okrašeno z nekimi filigranskimi ornamenti in lepim kamenčkom… nekaj časa sem jo uporabljala, zdaj pa je nekje na varnem (otroci in njihove oči in “tatinski prsti, za vse, kar se sveti).

Običajno je moja kazalka kar listek – račun iz knjižnice. Ali pa kakšen drug priročen listek, celo kakšno kazalko imam, vendar jaz tega porabim na tone, ker ostajajo listki v neprebranih knjigah v upanju, da se jih bom vendarle enkrat lotila brati dalje.

Uporabim fuzzy logic procesor – tocno vem, kateri del teksta sem ze brala in katerega se nisem, potem pa odprem najprej priblizno, pa malo naprej, pa malo nazaj, pa najdem v nekaj sekundah.

Svoje knjige si pa tudi upam obracat na odprte strani, ker me polomljeni hrbti ne motijo – razen pri kaksnih kultnih naslovih oziroma svetih objektih malikovanja, kot bi rekel pilgrim. Tiste znam pa itak na pamet in je tudi skoraj vseeno, kje zacnem…:)))))))

lp, proxima

jaz tudi največkat tako kot proxima…

recimo žensko francoskega poročniak berem že nekaj mesecev (ne bi o razlogih) in nima v njej noben kazalke, točno pa vem, kje sem nehala z branjem.. in spomnim se tudi še dogajanja.. ekola to samo kot primer 🙂

Tudi jaz si čedalje bolj pogosto kar zepomnim številko poglavja, pri katerem sem končala brati. Imam sicer doma cel kup papirnatih kazalk, a jih nikoli ni pri roki, ko bi jih rabila. Zato pa je priročnih toliko drugih stvari-kot so razni računi, listki, izpisek iz knjižnice, tudi kakšna tanjša knjiga ali zvezek. Vendar vsakič preden stvari v knjižnici oddam prelistam knjigo, za vsak primer, če nisem vanjo slučajno založila kakšnega denarja;-).

pa si ga že kdaj?
😉

Jaz sem enkrat imela sposojeno eno knjigo s primeri poslovnih dopisov v angleščini. Par dni potem, ko sem jo vrnila, sem v službi ugotovila, da pogrešam kopijo ene pogodbe v angleščini.. poslovna skrivnost! Kako me je oblilo! Prepričana sem bila, da sem jo pozabila v vrnjeni knjigi! Takoj sem šibala pogedat v knjižnico. Knige se na srečo ni še nihče sposodil, a pogodbe ni bilo noter. Še nekaj časa sem se živcirala in slabo spala, potem pa sem jo odkrila nekje v predalu… Uf!!!
Od takrat res vedno prelistam knjige, preden jih vrnem.

Majav, če jih rabiš, se mi oglasi po mejlu, pa ti jih bom nekaj poslala. PISALA SEM TI TUDI NA MEJL.

jaz delam isto kot Proxima, ali si zapomnim številko strani, ali pa na hitro preletim, do kje sem prišla.

kakršnekoli kazalke so mi obupno nepraktične

Dokler nisem slučajno naletela na 5 cm velike sponke za papir, sem tudi jaz naredila nešteto ušes 😉 Kazalk pa ne maram,ker nikoli ne berem za mizo in mi stalno letijo iz rok 🙁

Ojla!

Men so pa ful všeč kazala, ki so ročno poslikana…
sam pol bi mi pa bilo kar hudo, če bi jih kje zgubila…

Ne maram pa bralcev, ki delajo ušesa…

al pa k si oblizujejo prst, ko ne gre na drugo stran…

n

Jaz pa uporabim kar mi pač tisti trenutek pride pod roko. To je bil že račun za trgovino, karton, ki je v najlonkah, kartico, prepognjen A4,…

Laho si pa tudi sama narediš kazalko. Vzami trši karton – ga primerno oblikuj ter okrasi, da bo lepši.

Ušes ne maram, zato raje naredim kakšno kazalo kar sama. Recimo takole:

Ustvarjalke iz foruma Skrinjica idej pa smo se celo šle swap knjižnih kazal, nastalo pa je tole:

Pisana in uporabna zbirka :-))

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

sonce_rumeno, tvoje albume pa vedno tako rada pregledujem :-).

Sonce rumeno, je te vaše čudovite stvarce mogoče tudi kje dobiti?

Enka a res? 🙂

Katja, za druge punce ne vem, jaz pa imam takšnih, kot so na prvem linku doma še kar nekaj. Oglasi se na mail, če te zanima, pa se zmeniva :-).

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Upam, da molji ne bodo hudi, če čisto skrenem s teme…

sonce_rumeno, ker sem tudi sama velik pristaš servietne tehnike, bi re prosila, če mi zaupaš, kje nabavljaš tako fajn prtičke, sploh tile “kavni” so mi všeč, pa še potrebujem jih, ker se mi motajo po glavi neke ideje na to tematiko :-).

New Report

Close