Krajevno
Odkod ste/si (doma)? (Prislov odkod ima tudi različico zapisa od kod.)
—-
Pri predlogih, ki se uporabljajo v zvezi s krajevnimi imeni, je treba poslušati domačine in spoštovati njihovo rabo. Če si v dvomih, ti je lahko v veliko pomoč leksikon Cankarjeve založbe z naslovom Slovenska krajevna imena. V njem pri posamičnih krajevnih imenih najdeš informacije o tem, kateri predlog se uporablja s krajevnim imenom, kako se tvori pridevnik iz določenega krajevnega imena in kako se imenujejo prebivalci tega kraja.
Ptuj, na/v Ptuju, ptujski, Ptujčan
Kolikor je meni znano (iz prve roke, vendar ne na podlagi pretirano velikega vzorca), Ptujčani govorijo, da živijo na Ptuju. Ko pa gredo v mesto Ptuj po nakupih, pa rečejo, da gredo v Ptuj.
Omenjeni leksikon je dragocena zakladnica pravil, ki pa se jih v posamičnih primerih vse bolj pozablja. Primer je mesto Murska Sobota. Ljudje, ki niso od tam, radi uporabljajo Murskosobočan in murskosoboški, čeprav je po domačem govoru pravilno Sobočan, tudi Sobočanec ter soboški, tudi sobočki.
Zanimivo.
Glede Ptuja sem zato tako hitro odpisal, ker sem tudi sam nekoč imel isto dilemo. NA Ptuj se mi je slišalo naravnost obubno. Ko sem kasneje začel zahajati na Ptuj, se mi je pa v trenutku zazdelo, da je to edini logični predlog. Ptuj namreč leži na vzpetini.
Gotovo imajo tudi jesenice, Ravne in ostali kraji kakšno razlago po sitemu ZKP.
LP
t.