Sveto pismo
Hm. S tem odgovorom ne bi rada načenjala kakšne polemike, to bi rada vnaprej povedala.
Venuss, moj nasvet. Če Svetega pisma nisi še brala v nobeni obliki, ti svetujem, da začneš s svetopisemskimi zgodbami. Kakšno izdajo za najstnike ali kaj takega. Saj ne vem, koliko si stara, ampak jaz sem ga v taki obliki prebrala v srednji šoli in za prvo seznanjanje s Svetim pismom je bilo dovolj. Sveto pismo kot tako brez kakršnega koli vodstva niti ni prav preprosto branje. Seveda je spet odvisno od izdaje, jaz ga imam npr v dveh solidno debelih knjigah formata A4 in se bere strašansko počasi, sploh če spotoma bereš še razlage, ker ga hočeš razumet. Nevarno je, da bi te odvrnilo. Ko boš zgodbe prebrala, boš že vedela, ali ti zadošča za tvoje potrebe, ali pa se boš lotila še prave knjige.
Kitty
Nikar se ne obremenjuj z vsem, kar si slišala ali brala, ker SP res ni noben bavbav. Je kot vse ostale knjige – začneš na začetku in greš proti zadnji strani. Jaz osebno se ne oziram kaj dosti na globoke resnice ipd. v njem. Vedno ga berem kot družinsko sago, kot roman (priznam, prerokov ne prebavljam). V njem je nekaj prav lepih in da ne rečem celo seksi zgodb. Nova zaveza je pa sploh kot kakšen literarni eksperiment – povejmo eno zgodbo na 4 različne načine.
Ne vem, zakaj bi rabila za branje 2-3 leta. Razen če misliš za vsako poglavje oz. odstavek iskati razlage v kanonih vseh verstev, ki temeljijo na SP … potem si pa kar vzemi čas. V vsakem primeru – uživaj.
Svetega pisma se lahko lotiš na dva načina: lahko ga bereš, kot so že zgoraj opisali, torej kot nekakšno zgodovinsko kroniko, lahko pa ga študiraš kot moralno-verski nauk, torej bolj počasi, s sprotnim razmišljanjem, kaj ti ima povedati in kaj sama v njem najdeš. V vsakem primeru pa ti zelo svetujem, da si pri tem pomagaš s Svetopisemskim vodnikom, katerega je izdala založba Ognjišče kakih 20 let nazaj, verjetno pa ga je tudi že ponatisnila. To je odlična, bolj debela knjiga, v kateri so s poljudnim tekstom in obilico fotografij, zemljevidov, tabel in drugih ilustracij lepo opisane takratne dežele, ljudje, običaji, zgodovina, … Tako se lahko vživiš v tisti čas in boš laže razumela.
Je pa Sveto pismo uporabno tudi za vsakdanji navdih ali razmislek o tem in onem: enostavno ga kar nekje odpreš, prebereš malo besedila in o njem razmišljaš.
Vsekakor ti za vsakega od navedenih primerov priporočam, da uporabljaš tisto izdajo, ki ima podrobne sprotne opombe.