Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Pomoč – Kako se prav napiše beseda?

Pomoč – Kako se prav napiše beseda?

Pozdravljeni!

Sem prodajalka v eni trgovini z oblačili.

Od naših glavnih smo dobili ene nalepke na katerih piše SKRČENJE 6%,in jih je potrebno nalepiti na bodije.

Sedaj pa potrebujem vaše strokovno mnenje kaj vi mislite če je ta beseda sploh pravilna.Po mojem mnenju in izkušnjah menim,da je pravilno KRČENJE 6% IN ne skrčenje 6%!

Prosim za vaše odgovore!

Hvala in lep dan

Po SSKJ je oboje enako pravilno.

Verjetno pa ti bo kaj več o tem lahko povedal kdo, ki ima pri roki SP.

Kot besedi sta tako skrčenje in krčenje pravilni (tudi obe v SP2001).

Kaj je pa prav pomensko, je pa bolj vprašanje. Na nek način se skrčenje res sliši bolje, ker to pomeni, da se obleka enkrat skrči in je potem taka, ne pa da se stalno krči.

Odgovora na to vprašanje ne more ponuditi pravopis, ker gre za vsebinsko vprašanje oziroma vprašanje pomena.

Osnova sta glagola krčiti (nedovršno) in skrčiti (dovršno).

Tekstilije kot reprodukcijski material v industriji tako ali tako večkrat operejo, da bi naposled ukrojena in sešita, izgotovljena oblačila ohranila klasične mere, kot so označene s konfekcijskimi številkami. Nekatere vrste tekstila pa so takšne, da se krčijo tudi ob nekaj nadaljnjih pranjih, včasih celo ob vsakokratnem vnovičnem pranju. Kavbojke, denimo, se ne skrčijo enkrat, ampak se krčijo stalno, ob vsakem pranju (se pa, k sreči, z nošenjem tudi vsakokrat znova razširijo:) Zato mislim, da bi bilo vsebinsko primernejše na etiketi ohraniti stari izraz – krčenje do ?? odstotkov.
Pri oblačilih, za katera se uporablja takšno opozorilo, je bistvo ravno v tem, da proces krčenja še ni končan (dovršen), da do (končnega) skrčenja še ni prišlo, je pa mogoče z veliko gotovostjo pričakovati tak proces v prihodnje.

To je res. Dovršnost/nedovršnost. Ampak meni se je utrnila še ena misel – če je recimo zapisano “skrčenje”, lahko to tudi razumeš, kot da se je ta tekstilni izdelek že skrčil za naveden odstotek. Obratno tega ne bi bilo.

V redu, sicer je nesmiselno, da bi na prodajne artikle zapisovali, da so že skrčeni, ampak mislim, da takšna analogija ni zgrešena, čeprav smiselno ni preveč ustrezna.

Spoštovani!

Prebral sem zgornje odgovore in se strinjam. Vem pa, da na oblačilih običajno piše KRČENJE – v Vašem primeru 6 %.

Darko Ž.

Spoštovani!

Prebral sem zgornje odgovore in se strinjam. Vem pa, da na oblačilih običajno piše KRČENJE – v Vašem primeru KRČENJE 6 %.

Darko Ž.

New Report

Close