Vejice
spela, hvala za odgovor. Na tem forumu sem zasledila, da je pod imenom “pesem” in z naslovom “verz” nekdo objavil/a ta stavek, v katerem pa po “Filipovem” mnenju naj ne bi bilo vejice:
Nekoč se je zbudil ujet v notranjosti novoletnega okraska…
V čem se pa ta stavek razlikuje od mojih? Jaz namreč ne vidim razlik …
Tudi jezikoslovca zanima raba, izkazana v praktičnosporazumevalnem jeziku.
Nekoč se je zbudil ujet v notranjosti novoletnega okraska …
—
Bistvena razlika je, da je v prvi povedi stavku dodan pridevniški polstavek, torej ga lahko pretvorimo v: Tudi jezikoslovca zanima raba, ki je izkazana v praktičnosporazumevalnem jeziku.
V drugi povedi pa je ‘ujet’ povedkov prilastek, zato vejice ni.
Slovenist, zelo si mi pomagal, hvala! Torej je zmeraj treba narediti preizkus s pretvorbo; je to ta ključni kriterij?
… zbudil ujet …
Ujet je povedkovo določilo? A spremeni pomen glagola “zbudil” ali zakaj? Jaz sem pa mislila (kot smo se učili v srednji šoli), da povedkovo določilo stoji samo ob nepopolnem glagolu biti ali tudi še imeti … Kakšno pojasnilo?
Hvala za prijaznost 🙂
Tudi jezikoslovca zanima raba, izkazana v
praktičnosporazumevalnem jeziku.
Če želiš brez vejice:
Tudi jezikoslovca zanima v praktičnosporazumevalnem jeziku izkazana raba.
Nekoč se je zbudil ujet v notranjosti novoletnega okraska …
Tu bi vejico lahko postavil samo avtor verza v imenu “pesniške svobode”, pa še potem bi bila vprašljiva, kajti tisto svobodo si nekateri zelo na široko razlagajo. Ne, pesem običajno ni nekaj, kar je zapisano v petih minutah po nekem navdihu … pesem je tudi dolgotrajno piljenje in tenstanje.
Spodnja pesmica je sicer zelo priložnostna in ni za zgled v poeziji, napisala mi jo je virtualna prijateljica na nekem drugem forumu, nalašč brez ločil.
DILEMA O VEJICI
Al levo, al desno
Bi vedla težko
To majceno vejico
Kam del bi nekdo
Filip je tisti
Ki vprašat ga grem
Kam vejico kunštno
Postaviti smem