Najdi forum

Vejice

1. Stena bloka, pobarvana v rumeno barvo, se nahaja na južni strani.

2. Tudi jezikoslovca zanima raba izkazana v praktičnosporazumevalnem jeziku.

Zakaj sta v prvem stavku vejici, v drugem pa je ni (za “raba”)? V čem se stavka razlikujeta?

Hvala stokrat! 🙂

V drugem stavku vejice ni, ker je nisi postavila. 🙂 Sicer pa je.

spela, hvala za odgovor. Na tem forumu sem zasledila, da je pod imenom “pesem” in z naslovom “verz” nekdo objavil/a ta stavek, v katerem pa po “Filipovem” mnenju naj ne bi bilo vejice:

Nekoč se je zbudil ujet v notranjosti novoletnega okraska…

V čem se pa ta stavek razlikuje od mojih? Jaz namreč ne vidim razlik …

Je morda razlika, če bi bil glagol v nedoločniku?

Npr:

Ne da se določiti rabe izkazane v praktičnosporazumevalnem jeziku.

A v tem primeru vejice ni???

Prosim za pomoč, ker sem izgubljena!

Tudi v tem primeru je vejica.
Nisem pa prepričana, da bom znala prav razložiti, zato naj raje kdo drug.

Tudi jezikoslovca zanima raba, izkazana v praktičnosporazumevalnem jeziku.

Nekoč se je zbudil ujet v notranjosti novoletnega okraska …

Bistvena razlika je, da je v prvi povedi stavku dodan pridevniški polstavek, torej ga lahko pretvorimo v: Tudi jezikoslovca zanima raba, ki je izkazana v praktičnosporazumevalnem jeziku.

V drugi povedi pa je ‘ujet’ povedkov prilastek, zato vejice ni.

Slovenist, zelo si mi pomagal, hvala! Torej je zmeraj treba narediti preizkus s pretvorbo; je to ta ključni kriterij?

… zbudil ujet …

Ujet je povedkovo določilo? A spremeni pomen glagola “zbudil” ali zakaj? Jaz sem pa mislila (kot smo se učili v srednji šoli), da povedkovo določilo stoji samo ob nepopolnem glagolu biti ali tudi še imeti … Kakšno pojasnilo?

Hvala za prijaznost 🙂

Tudi jezikoslovca zanima raba, izkazana v
praktičnosporazumevalnem jeziku.

Če želiš brez vejice:

Tudi jezikoslovca zanima v praktičnosporazumevalnem jeziku izkazana raba.

Nekoč se je zbudil ujet v notranjosti novoletnega okraska …

Tu bi vejico lahko postavil samo avtor verza v imenu “pesniške svobode”, pa še potem bi bila vprašljiva, kajti tisto svobodo si nekateri zelo na široko razlagajo. Ne, pesem običajno ni nekaj, kar je zapisano v petih minutah po nekem navdihu … pesem je tudi dolgotrajno piljenje in tenstanje.

Spodnja pesmica je sicer zelo priložnostna in ni za zgled v poeziji, napisala mi jo je virtualna prijateljica na nekem drugem forumu, nalašč brez ločil.

DILEMA O VEJICI

Al levo, al desno
Bi vedla težko
To majceno vejico
Kam del bi nekdo

Filip je tisti
Ki vprašat ga grem
Kam vejico kunštno
Postaviti smem

o Filip, tebi pa kar pesmice pišejo! 🙂

No tkole … več jih jaz drugim napišem, kot jih meni napišejo … pa je vseeno kar fajn :))

Šmrk, meni pa nič. 🙁

Vejica, res je, povedkovo določilo dopolnjuje pomensko nepopolni glagol. Ampak napisal sem, da je v tvojem primeru to povedkov prilastek, kar ni isto. Ta dopolnjuje polnopomenski glagol z odgovorom na vprašanje Kakšen je bil, ko se je zbudil? Ujet, vendar.

New Report

Close