Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Velika začetnica

Velika začetnica

Opažam, da nekateri radi pišejo veliko začetnico tudi, kadar gre le za del stvarnega imena. V besedilu najprej zapišejo npr. ime nekega določenega zakona v celoti – seveda z veliko začetnico. Pozneje v besedilu pišejo samo Zakon z veliko, ker s tem mislijo tisti zakon, ki so ga prej izpisali. Meni se zdi to napačno. Kaj pa vam?

Tudi meni. Isto velja npr. za sodišče, ko ne navajajo celega imena (npr. Višje sodišče v Ljubljani ali Ustavno sodišče Republike Slovenije), ampak rečejo le Višje sodišče je reklo to-in-to, ali Ustavno sodišče je zadržalo ta in ta predpis. Ali je možna pri ustavnem sodišču razlaga, da se ga tudi brez pristavka “Republike Slovenije” piše z veliko zato, ker je samo eno? Seveda to pri višjem sodišču ne gre.

Ja, s sodišči je podoben problem. Jaz bi tudi ustavno sodišče pisala z malo, čeprav je v Sloveniji le eno, jih pa imajo tudi v drugih državah.
Če pa bi bilo z veliko, bi držalo tudi: “To je Osnovna šola Ivana Cankarja /…/ na Šoli poučuje 40 učiteljev.” Čudno, ne? Mogoče iz strahospoštovanja do zakonov in sodišč pišejo z veliko :))

New Report

Close