Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Društva z veliko začetnico

Društva z veliko začetnico

Trenutno delam prispevke o različnih društvih, pa sem se znašla v manjši zagati. Vem, da je treba uradne nazive društev pisati z veliko začetnico in da z malo začetnico pišemo ime društva takrat, ko ga omenjamo le na splošno, kot enega izmed društev, ki se ukvarja s to in to dejavnostjo.

V zadregi sem v naslednjem primeru: TURISTIČNO DRUŠTVO PRESMEC oz. DRUŠTVO PRESMEC.
V omenjenih primerih vem, da se prva beseda piše z veliko začetnico, ker gre za uradni naziv društva. Toda s katero začetnico naj pišem presmec. Je pravilno Turistično društvo Presmec ali Turistično društvo presmec?

Da je zmeda še večja, sem v člankih nekaterih časopisov zasledila zapis društvo Presmec.

Svetujte mi, prosim.

connie napisal:

> Toda s katero
> začetnico naj pišem presmec. Je pravilno Turistično društvo
> Presmec ali Turistično društvo presmec?
>
> Da je zmeda še večja, sem v člankih nekaterih časopisov
> zasledila zapis društvo Presmec.
>
> Svetujte mi, prosim.

Zanimivo, da nobeden ne odgovori. Sicer pa imaš popolnoma prav, muči te le rahel dvom, ki pa je nepotreben. V navedenem primeru se presmec vsekakor piše z veliko, torej Presmec, ker je to dejansko (čeprav skrajšano) IME društva. Društvo bi se lahko imenovalo tudi TD Duplek, TD Gornji Grad (kjer je seveda vse jasno), lahko pa tudi TD Popotnik, TD Hribček itd. Navedeno sem si seveda izmislil, vendar lahko v praksi primerjaš z npr:

– Gorniški klub Skala
– Plavalni klub Celulozar
– Atletsko društvo Nova Aurora Koper

itd.

LP

Najlepša hvala za pojasnilo.

Lep dan:)

New Report

Close