Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis presledki za številkami pri datumu

presledki za številkami pri datumu

V službi imamo dilemo in nasprotujoča si mnenja.

Kako je prav (pa če imate pisno podlago, bi bilo še najbolje):

PRIMER 1:
10.12.2005
10.december 2005

PRIMER 2:
10. 12. 2005
10. december 2005

PRIMER 3:
10.12.2005
10. december 2005

PRIMER 4:
10. 12. 2005
10.december 2005

Hvala za vašo pomoč.

2.

Tudi sam se bolj nagibam k primeru 2, vendar nastane pri takem zapisu problem, ko so dokumenti tako pripravljeni za prelom in tisk, saj lahko pride do tega, da je ena številka na koncu ene vrstice, osalo pa v začetku druge in to ne izgleda dobro.

🙂 Vse se da uredit, če se hoče:)

Treba je uporabiti nedeljive presledke (v Wordu crtl+shift+preslednica), ki jih potem ne prelamlja. Enako tudi med številkami in merskimi enotami.

Super, Zvedavec, tega pa nisem vedela. Doslej sem zmeraj uporabljala tabulatorje in tipko za brisanje, da je datum ostal tam, kjer sem hotela. Hvala ti za tole fintico:)

Jana, tole s tabulatorjem mi pa ni čisto jasno. Če v Wordu znotraj teksta uporabiš tabulator, se lahko pojavi neenakomeren razmak med besedami, posebno še, če potem brišeš del teksta pred tabulatorjem. Tabulator se običajno uporablja pri pisanju seznamov v več stolpcih, podobno kot tabela.

Upam da ni prepozno za odgovor na to vprašanje. Sem namreč študentka slovenščine tako da ti lahko točno odgovorim. Pri pisanju datumov na računalnik je med številkami vedno presledek, se pravi: 10. 12. 2005 in NE 10.12.2005. Pravilno je tudi tako: 10. december 2005. Vedno mora biti presledek, ker to niso neke okrajšave ki bi se pisale skupaj ampak ločene besede.
Lep pozdrav

Draga študentka slovenščine, ste vejice že jemali? Kar tri manjkajo!!!

Filip, vzel si mi besede iz ust. 🙂

Pravzaprav manjkajo vsaj štiri 😉
upam, da
slovenščine, tako
okrajšave, ki
skupaj, ampak

Moj občutek pa pravi, da manjka še peta, pred “in”.

Hehe :)))

Pravzaprav manjkajo štiri :(((

A je mogoče kdo rekel, da moramo slavisti vedno pisati čisti pravilno slovensko? A je kdo na forumu, ki res piše tako kot je treba?Mislim, da ne! Zato…pšššt! Je pa res, da večino časa pa pišem tako kot je potrebno. Sedaj zadovoljni???

Hehehe, tudi tule ti manjka nekaj vejic. 🙂 Tako da se odgovor na tvoje vprašanje glasi: ne, nismo zadovoljni. 🙂
Če že nastošaš s pozicije nekoga, ki vse ve, potem pač to dokaži, kajne? Težko te je kot “študentko slovenščine” jemati resno, če pa v tvojih odgovorih manjka kup vejic.

Bolje, manjkata le dve pred “kot” 😉
Če se omejimo le na vejice …

Drugače pa takole: če se že ravno ukvarjam z odgovarjanjem, kako je kaj pravilno po pravopisni normi, se potrudim, da tako napišem tudi svoj odgovor. Kleč je v tem, da nekomu, ki izpusti _nekaj_ (stvari se kdaj spregledajo, zatipkajo; tukaj problem ni v tem) očitnih vejic, ne bom popolnoma nič zaupal, ko mi razlaga o tem, kako naj bi se nekaj prav pisalo.
Pa še druge, ki berejo ta forum, da bi se kaj naučili, s svojimi napakami (še posebno, ker se sklicuješ na svoj položaj študentke slovenistike, s čimer bodo ljudje avtomatsko menili, da je vse, kar boš napisala, bolj pravilno kot tisto, kar bo pač napisal nekdo, ki je ravno malo pogledal na forumu) zavajaš, ker bodo postali mnenja, da je tako, kot pišeš ti, pravilno.

študentka20 napisal:

> A je mogoče kdo rekel, da moramo slavisti vedno pisati čisti
> pravilno slovensko? A je kdo na forumu, ki res piše tako kot je
> treba?Mislim, da ne! Zato…pšššt! Je pa res, da večino časa pa
> pišem tako kot je potrebno. Sedaj zadovoljni???

1. Z Zvedavcem se strinjam, da manjka tudi peta vejica.

2. Draga študentka, s teboj se sicer povsem strinjam, da vsak lahko naredi napako in jih tudi dela (tudi sam sem jih kar nekaj naredil v svojih prispevkih tu), vendar KAR JE PREVEČ, JE PREVEČ!! Marička svéta, najmanj po eno napako v vsak slovenski stavek (tudi v zgornjem citatu), haloooooo????

Meni se zdi, da je težko pisati enkrat povsem pravilno, drugič pa poljubno pravilno. Če recimo v hitrem pisanju ne upoštevaš, da je tripičje praviloma nestično, tega ne boš upoštevala niti v svoji diplomski nalogi. In ker se predstavljaš kot “študentka slovenščine”, bi ŽE SAMO ZARADI TEGA morala vse svoje prispevke jezikovno povsem spiliti, preden klikneš na “pošlji”. Lahko pa si seveda daš en normalen vzdevek, recimo Marjanca, in potem pišeš, kakor ti drago. Bolje, da se tvoje znanje slovenščine razbere iz tvojih prispevkov kot iz vzdevka.

3. Z veseljem bom opazoval tvoj jezikovni napredek :))

Fantje, ne je čisto zamoriti! Saj ste ji povedali, pa še na pol opravičila se je! Kaj vse najdemo za seboj, ko enkrat stisnemo enter! Če bi Primož nekaj ukrenil, da bi lahko vsak svoj meil tudi naslednji dan popravil, ali ne bi bilo krasno?

Fantje? 🙂

New Report

Close