Posvojitev odraslega psa
Letos smo se preselili na periferijo. Hišo imamo končano, okolica še ne. V planu smo imeli naslednje leto, ko bi zrihtali še okolico, nabaviti psa (nemškega ovčarja).
Sedaj pa je v vasi skoraj 10 letni NO ostal brez lastnika. Zaenkrat ga hranijo sosedje. Nekako so ga dediči (stanujejo daleč, v mestu) ponudili nam, da kuža ne bi šel v zavetišče. Kuža je zunanji, na dolgi ketni. Razmišljamo, da bi ga kar vzeli, vendar bi zaradi neurejene okolice (tudi ograje ni) in bližine ceste tudi pri nas še pribl. eno leto moral biti na ketni. HIško bi mu zrihtali. Me pa skrbi, ker psa še nikoli nismo imeli. Vedno sem mislila, da bomo imeli mladička, s katerim rasteš (vzgoja, igre…), tukaj pa je pes že skoraj starček. Veliko laja, grize menda ne, pusti se mi pobožat in vedno maha z repom. Mislite, da se bo kuža lahko prilagodil na nas? Se ga da v tej starosti naučiti poslušnosti? Saj verjetno nekaj že zna, samo lastnika ne morem vprašat. Lahko pričakujem kakšne težave z njim? Je menda brikete, včasih tudi kak kos mesa. Drugače zgleda zdrav. Lahko svetujete na kaj bi morala biti še pozorna? Bi vi šli z 0 izkušnjami v posvojitev takega psa?
Ja, jaz bi oz. sem vzela že tudi veliko starejšega psa, o katerem nisem vedela nič.
Pogovori se s tistimi, ki psa poznajo, poskušaj se malo več družiti s psom, seveda v spremstvu koga, ki psa pozna.
Kar se izkušenj tiče je pa tako, da mladiča zlahka zafuraš za zmeraj, v kolikor ti spet nekdo ne pomaga (pasja šola ipd.).
Meni osebno so odrasli psi veliko ljubši kot mladiči. Ravno zato, ker že imajo izoblikovan karakter in točno veš, kaj dobiš. Mladič pa…
no no, tut otroka lahko zafuraš, pa imajo kljub temu še vedno vsi “mladiče”:-)))))))))
hočem pač reči, veliko je na vzgoji. sedaj ko naš hodi v pasjo šolo, šele zdaj to vidim. je pa treba s psom delat ne glede na starost. pristop je pa seveda drugačen.
jaz osebno bi raje vzela mladička kot odraslega psa.
Hvala, Yo. Tudi meni in možu se po eni strani zdi, da je to prednost, ker je že starejši. Otroci bi sicer mladička, ampak tudi proti temu nimajo nič proti, še raje bi pa kar oba. Po drugi strani me pa skrbi, da nimamo nobenih izkušenj s psi. Kako naj dosežemo, da nas bo ubogal, na primer na sprehodu da ga dobim nazaj na povodec? Ali je bolje za začetek, da ga imam vedno na povodcu? Noben od sosedov mi ne more kaj konkretno povedati, dediči pa sploh ne. Nekaj knjig sem danes že nabrala v knjižnici, se vržem v branje. Če imaš še kak nasvet, napiši prosim.
Kar se sprehodov tiče, ga seveda imej na povodcu – obvezno, ker psa ne poznaš. Če imate dovolj prostora na voljo za gibanje, potem kupi sledni povodec (10m, po želji tudi več). Pes ima tako dovolj “svobode”, hkrati pa ga imaš pod kontrolo in ga lahko učiš odpoklica 🙂 Pa ja, čimveč preberi. In ugotovi predvsem, kaj mu je motivacija – je to hrana, igra, crkljanje… Je potem veliko lažje učit 😉
Morda bi bilo fino, da psa obiščeš skupaj s kom, ki se spozna na pse. Od kod si, poznaš koga takšnega?
Če mislite imeta psa na ketni je boljše, da ga oddajo v zavetišče in bo našel boljšega skrbnika kot ste vi.
Ne vem zakaj ga ne boste imeli v hiši??? Izgovori kot je ta, da je pes zunanji in že zdaj na ketni, ne vzdržijo.
Glede na vse zapisano, pa ti najprej priporočam, da si kupiš kako knjigo o psih in si šele potem le tega tudi omisliš. Ker zgleda, da nimaš pojma.
Če mislite imeta psa na ketni je boljše, da ga oddajo v zavetišče in bo našel boljšega skrbnika kot ste vi.
Ne vem zakaj ga ne boste imeli v hiši??? Izgovori kot je ta, da je pes zunanji in že zdaj na ketni, ne vzdržijo.
Glede na vse zapisano, pa ti najprej priporočam, da si kupiš kako knjigo o psih in si šele potem le tega tudi omisliš. Ker zgleda, da nimaš pojma.[/quote]
Točno tako.
Časi, ko so bili psi na ketnah, naj bi že zdavnaj minili.
Človeku, ki ima psa na ketni, bi mu le-tega moravi vzeti in napisati fejst kazen.
Res nimaš blage veze, kot je Ida napisala. V vsakem zavestišču bo psu bolje.
Vau, in celo hiško si mu mislila postavit? Pesjak bi verjetno lahko zrušil vaš koncept zunanje ureditve.
Sicer pa živim na vasi v veliki hiši in pes je z nami v njej.
V večini civiliziranih držav (v Evropi bi rekla, da povsod RAZEN PRI NAS) je barbarizem, kot
je pes na verigi PREPOVEDAN. Tujci se zgražajo, ko vidijo na kakšni prmitivni stopnji smo
še pri nas, tako kot se verjetno ti zgražaš nad Kitajci, ki pse pomalicajo.
Ti to kaj pove?
Drugače pa nobenega strahu z odraslim psom, (izjema je napadalnost ali zgodovina napadov
ali ugrizov)….komot se ga nauči novega družinskega reda – še najhitreje se bo naučil živeti
z vami v hiši ;-))) …. kar močno priporočam.
Jaz mladiča ne vzamem več (razen, če ga poberem na cesti) veliko raje imam odrasle pse.
Mi je šla internetna povezava…
Najprej zaskrbljena ida: Ne bodi nesramna. Psa si še nisem omislila! Ponudili so nam ga in o tem razmišljamo. Sedaj je pes privezan za skedenj. Pri nas bo naslednje leto ograja okoli parcele, letos pač še ne znese. Pes potem ne bi bil na ketni, ampak bi bil prost oz. v svoji hiši oz. pesjaku. Ne vem, očitno moram napisat, da bo imel tudi posodo za hrano in vodo, pa povodec ali kaj…
Verjemi, da se mi žival smili. In mislim, da bi bolje skrbeli zanj, kot v zavetišču. Sem pa že večkrat gledala na njihovih straneh in 10 letni veliki psi ne najdejo lastnikov na en dva tri. Je pa res, da zdaj nimam pojma, ampak učimo se vse življenje. Mogoče si pa ti pogrnila na drugem področju, pa ti jaz tu ne morem pametovat, ker o tebi ne vem nič.
Pes je že toliko star, da ravno norel naokrog in uhajal verjetno ne bo. Imejte ga v hiši, ko ste zunaj, naj bo z vami zunaj, pa seveda obvezen sprehod (njegovi starosti primeren – kako mu kaj služijo kolki?). Pes bo v hiši itak v glavnem ležal, če mu boste odredili prostor na hodniku (pozimi ne preveč hladnem), se bo navadil biti samo tam in ne bo tacal po vsej hiši. Tako ali tako pa bi bilo glede na njegovo starost skoraj nujno, da pozimi spi v hiši.
Dokler se vas ne navadi, ga imejte na povodcu.
Računaj tudi, da star pes pomeni tudi večje veterinarske stroške – sploh če že ima težave s kolki. Jaz bi ga najprej odpeljala na pošten pregled k veterinarju, da mu preveri kolke in zobe, pogovori se tudi o kakih dodatkih zaradi sklepov (glukozamin). Edini pomislek – moj osebni – proti staremu psu je, da je pač s teboj tako kratek čas in je hudo, ko pogine. Če/ko bom posvojila kakega starejšega psa, bom obvezno imela še enega mlajšega, ker bi mi bilo čisto prehudo. Tudi vi si lahko zraven tega ovčarja omislite še mladiča, ko boste imeli vse pogoje za to – menda družba mladega psa tudi staremu dobro dene.
Če si iz LJ in bodo kakršne koli težave, se lahko obrneš na Katarino iz KD Krim, ki vodi tečaje za azilaše in druge posvojene pse. Tudi sicer ne bi bilo slabo, če bi šla na ta tečaj – verjetno so ravno zdaj razpisani?
Lahko, ni pa nujno. Razigran mladič zna biti tudi precej naporen, če teži starejšemu psu, ki želi mir. Najprej preverite, kako se razume z ostalimi psi in kako reagira na pasjo družbo.[/quote]
Ja, glede na verigarsko preteklost in možno nesocializiranost je to lahko problem. Samo na kmetijah imajo ponavadi vedno tudi kup mačkov in so psi čisto navajeni, da je “vedno nekaj”.
Jaz upam, da se boste odločili za tega psa.
Tudi jaz bi priporočila, da ne postavlajte ne hiške ne pesjaka, ampak za psa prirpavite prostor v hiši (ni nujno, da ga namestite ravno v dnevno sobo, ampak predvidevam, da imate kakšne ogrevane prostore, kjer bi mu lahko organizirali namestitev).
Pes se bo novega reda navadil, tudi sobne čistoče, samo pokazati mu je potrebno, kakšen je ta red.
Pes naj bo zunaj z vami na slednem povodcu, ki ga vleče za sabo, sprehajali ga boste tako na povodcu, ko vas ni doma pa zlahka počaka v hiši na toplem na svojem ležišču.
Je pes cepljen in čipiran in vnešen v centralni register psov? Priporočam, da v kolikor se odločite za posvojitev, prenos lastništva uredite s posvojitveno pogodbo, s pomočjo katere boste potem tudi spremenili podatke v registru.
Večkrat obiščite psa, da se spoznate z njim, priporočam, tudi jaz, da z nekom, ki se na pse spozna. Psa bi moral pregledati tudi veterinar, da oceni v kakšnem stanju je, če potrebuje kakšno posebno nego ali hrano, na primer.
Če ste čisto sveži glede psov, si čimprej omislite knjigo Psi za telebane, ker boste v njej na enem mestu našli večino osnovnih smernic, ki jih pred posvojitvijo potrebujete. Mnogo informacij najdete tudi na spletu, na primer na portalu mojpes.net
Tudi jaz priporočam pasjo šolo za odrasle pse, kjer vam bodo znali lepo pokazati, kako vzpostaviti s psom kontakt in ga naučiti osnovne poslušnosti. Če ste iz okolice Ljubljane, vsekakor KD Krim, prej omenjena šola za azilaše (in ostale posvojene pse).
Mislim, da se čisto fajn odločate. 10-letni psi se res težko oddajo iz zavetišča. Razmisli še – tako, načelno – ali bi te motilo, če bi bil pes noter. Ker ko smo mi pred mnogimi leti posvojili odraslega psa, je tudi moj mož naredil lepo hiško zanj, vrt in ograjo smo že imeli, ampak pes si je hiško le ovohal in tudi slučajno ni šel noter. V našo hišo pa. In tako je (na moje veliko veselje, pa tudi po vnaprejšnjem predvidevanju) ostalo. Njegovo hišo smo čez ene pol leta prodali, pes pa je z nami živel še 10+ let. Zdaj imamo dva, na vrtu sta le takrat, ko smo tam tudi mi. Psi so hišne in družabne živali.
Tisti, ki svetujete, naj raši da psa v zavetišče, dajte mi povedati, kolikokrat ste že bili v zavetišču?? A veste kaj pes dobi v zavetišču? 15-20 minut sprehoda na dan in hrano in vodo in nič drugega. Ždijo v pesjakih in pogrešajo toplo človeško roko. Kakorkoli, tudi sama močno upam, da bo avtorica posta vzela psa k sebi in mu vseeno našla kakšno toplo sobico v hiši, ampak tudi če mu bodo na vrtu postavili pesjak POD POGOJEM DA BO USTREZNE VELIKOSTI IN USTREZNO UREJEN/OPREMLJEN, je to veliko bolje, kot čakati na smrt v zavetišču. Zakaj? ker ga bodo (vsaj predvidevam) 3x na dan vozili na sprehod, se z njim ukvarjali in ga crkljali in mu verjetno dali tudi kak priboljšek poleg redne hrane. Medtem ko v zavetišču tega ni. In glede na to, da je šla v knjižnico po knjigo o psih, se je pripravljena na psa pripraviti a ne. Pač trenutno ne ve nič o psih, saj je rekla da ga nikoli niso imeli, ampak vidi se, da je odgovorna oseba in da ji žival nekaj pomeni ker se je pripravljena podučiti, da bo znala lepo skrbeti za njega. Vesta koliko je psov, katerih lastnike boli patka za njih in jih še brcajo, ne samo da jih imajo na ketni? No, mislim da temu psu ne bo hudega, tudi če bo bival zunaj. Je pa res, da star pes težje prenaša neugodne vremenske razmere, zato še vedno upam, da bo dobil prostor notri.
Jaz sem posvojila odraslo psico:
http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=936
in kasneje 14+ starega sluhega in slepega škota….
Forum je zaprt za komentiranje.