Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis midve greve!!!

midve greve!!!

Sprašujem se, kako so nekateri – v tem primeru nekatere – prišli skozi OŠ in SŠ in celo faks, ko pa govorijo in pišejo: midve greve, midve bove, midve sve počakale ipd. Grozljivka!!!

Še kaj hujšega vidiš. Nebom zdaj razlagala 😉

A recimo to, kar si ti napisala ti? Da neboš razlagala? 🙂
Sicer pa mene v pogovornem jeziku take zadeve ne motijo preveč. Dokler ljudje vedo, kako je pravilno. Tudi če govorijo malo po svoje.

Jaz tudi nevem, če bi razlagal 😉

No potem pa nobeden odnas nicneve.

Vsi pa pričnemo spreminjati prav pri sebi …

to je pogovorno v Prlerkiji in Prekmurju.
Tudi ljubljanščina se pojavlja na javnem radiu in televiziji (Karoli,…), pa so vseeno moderatorji leta. To pa vas ne moti.

lp

Pa še kako moti! Zato pa preklopim …

Tudi mene motijo določene stvari, sploh pa, ko nekateri ne znajo več dvojine. Ne vem kdaj bo drugače, ker je vedno slabše.

A sem se pozanimala, baje je nekaj pogovorni jezik in nekaj kar bi morali vedeti in poznati slovenščino, zato pa…če preveč pogovorno govorimo in nekateri celo pišejo, potem to pride v navado in pride v pravopisni slovar.

Jojmene, kaj bo z našo slovenščino.

Razumem tudi, kadar je oddaja humoristična, takrat bi bilo smešno, če bi se predvajala v strogi slovenščini, ampak se uporablja pogovorni, narečni jezik.

A vedno bolj je pri “resnih” temah in “resnih” oddajah pogovorni jezik, tudi brez dvojine kot je…boste prišla, brrrr …

Morda tudi sama naredim kakšno napako, a v primeru, ko ne pišem dopisa za službo ali odgovarjam pomembni osebi, ne kompliciram.

Pa lepo nedeljo.

Mislimdavsivsevemo.

Obilouspeha!

Ja, ja – imam poln kufer teh “moderatorjev”, sploh na Valu 202, pa na Hitu in podobnih privatnih (komercialnih) postajah. Da ti slabo rata!

Obilo uspeha!

New Report

Close