Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis ZavarovaLci?

ZavarovaLci?

Vsak dan imamo priložnost poslušati reklamo neke zdr. zavarovalnice, ki svojim zavarovalcem sporoča to in ono. In ob besedi “zavarovaLec” mene kar zaboli v ušesih. Kaj se je zgodilo s starim dobrim zavarovaNcem?
Saj morda sem pa samo jaz malo za luno?

Ne vem, ali bom znala dobro razložiti, ampak zdi se mi, da je beseda “zavarovalec” prišla na plano zaradi spremenjenih okoliščin pri izbiri zdravstvenih zavarovalnic. Med besedama zavarovalec in zavarovanec pa gre za različni aspekt v odnosu do sklenjene pogodbe oziroma police.

Iz SSKJ:
zavarovalec: kdor sklene z zavarovalnico zavarovalno pogodbo: zavarovalec in zavarovatelj

zavarovanec: a) oseba, katere premoženjska ali kakšna druga
korist je zavarovana

Odkod zdaj naenkrat poudarek na besedi zavarovalec? Namreč, ista oseba je lahko hkrati zavarovalec (sklenitelj police) in zavarovanec (morebitni prejemnik odškodnine oz. storitev, ki jih zagotavlja polica). Ljudje so dobili tudi moznost, da si zdravstveno zavarovalnico izberejo samostojno, prej so bili navadno v paketu zavarovani prek podjetij, vecinoma pri Vzajemni. Podjetja so jim “plačevala” premijo, a je v bistvu šlo za boniteto. To pomeni, da so si jo v bistvu plačevali sami, podjetje je samo poskrbelo, da jim jo je vsak mesec odtrgalo od plače in nakazalo zavarovalnici. Podjetje je tudi v njihovem imenu sklenilo skupinsko zavarovanje in zato dobilo popust.
Zdaj pa so zdravstvene zavarovalnice na trgu pritisnile na potrošnike in jih pozvale k aktivni vlogi pri sklepanju zdravstvenih. Da ne bodo več le zavarovanci, ampak aktivni v vlogi zavarovalcev, torej – samostojno so se lahko odpravili sklenit novo pogodbo.
Zavarovalec je sicer vseskozi uveljavljen izraz v zavarovalništvu.
Sem dovolj jasno razložila? Če ne, me bo pa še kdo, upam, popravil.

Jana10, najlepša hvala. Ne samo, da pravopis obvladaš “v nulo” (oh, kako mi gre ta izraz na živce, ampak si lahko šteješ v čast, da sem prekršila svoja načela in ga uporabila :))), tudi v zavarovalništvu si doma.
No, pa sem se naučila še nekaj novega. 🙂

Ja, tudi jaz že nekaj časa spremljam tvoje odgovore in se mi zdijo super, zlasti dobro napisani. Saj so najbrž še ljudje, ki premorejo veliko znanja, ampak tako dobro razložiti pa ne zna vsakdo. Si iz šolstva?

LP Katja

Jana 10, sedi 10!

Prav s tem se trenutno poklicno ukvarjam in sama ne bi znala lepše pojasniti.

Bravo.

Hvala za te besede, no, bom še zardela. V bistvu je pa tako, da če že kaj napišem, potem napišem tako, kot bi sama rada prebrala. Ker ponavadi ni pomembno samo vprašanje, košček, določen problem, ampak celota, zato se razlaga in odgovor največkrat skrivata v širšem kontekstu.

Jih je pa na forumu še kar nekaj, ki ravno tako lepo, preprosto, dokumentirano in razumljivo razlagajo. Jih zmeraj rada preberem.
Pravzaprav sem bila zelo vesela, ko sem odkrila ta forum. Všeč mi je, ker je umirjen, ker se na njem ne bijejo hudi boji, ampak večinoma skupaj iščemo poti iz drobnih vsakdanjih jezikovnih zagat.

In Katja10, ne, nisem iz šolstva, nekako nisem nikoli imela prave motivacije, da bi se podala med mulčke. Se pa z besedami oziroma jezikom rada in veliko ukvarjam:) Saj, če bi mi bila muka, ne bi bila tu.

Sama pa sem bila doslej prepričana, da je zavarovalec tisti, ki te zavaruje, torej zavarovalnica oz. njen pooblaščenec, tisti, ki plača, je plačnik, tisti, ki je zavarovan, pa zavarovanec.

No, vse življenje se učimo. Še dobro, da imamo forume.

New Report

Close