zdaj pa res ne vem kako se to napise?
berem zadnje čase vse vec takih besed in sedaj pa res ne vem, mar jaz nimam vec pojma o slovnici ali je pa napol pismenih ljudi okoli mene, ali pa sem to jaz. Prosim povejte kaj je pravilno.Hvala.
Kaj je prav in kaj ni prav napisano, bom napisal kot pišem jaz, vse več pa jih piše vse te besede skupaj, kot eno.
1.ne bom
2.ne bi
3.kamorkoli, eni pišejo to narazen-kamor koli
4.ne vem
“zdaj pa res ne vem kako se to napise? ”
Res ne vem, kako se to napise. (Zdaj je izkljucno pogovorna varianta v taksni zvezi.)
“berem zadnje čase vse vec takih besed in sedaj pa res ne vem, mar jaz nimam vec pojma o slovnici ali je pa napol pismenih ljudi okoli mene, ali pa sem to jaz.”
V zadnjem casu sem zasledil razlicno zapisovanje besednih zvez kot ne bom, ne bi itn. Res ne vem, ce jaz ne vem vec nicesar o pravilnem zapisu teh zvez ali pa so ljudje okoli mene slabo pismeni. Morda pa sem jaz nepismen? (Ali kakrsen koli zapis s kaksno vejico in veliko zacetnico. Morebit se vsebinska zaokrozenost povedi ali je to prevec?)
“Prosim povejte kaj je pravilno.Hvala.”
VEJICA pred kaj (glej odvisnike) in PRESLEDEK za piko (glej sticnost in nesticnost locil v Slovenskem pravopisu).
“Kaj je prav in kaj ni prav napisano, bom napisal kot pišem jaz, vse več pa jih piše vse te besede skupaj, kot eno.
1.ne bom
2.ne bi
3.kamorkoli, eni pišejo to narazen-kamor koli
4.ne vem”
PRESLEDEK za piko. Ne bom, ne bi in ne vem (nikalnica + …). Pri kamorkoli pa so mnenja deljena. Prof. dr. Stramljiceva pravi (in se strinjam z njo), da pisemo kamor/kdor/kjer koli NARAZEN iz preprostega razloga, ker lahko vmes vrinemo se kaksno besedo, npr. ze (kamor ze koli), kar kaze na to, da sta todva samostojna dela.