Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis pol vikanje-pol tikanje

pol vikanje-pol tikanje

Mene pa strašno moti to pol vikanje in pol tikanje!

Prodajalka na primer reče;ali še boste kaj imela?
Ali pa;še boste kaj spila,ali boste še kaj naročila,ali bodite pametna….

Podobno se veliko sliši z radia od kakšnih gostov v studiu,ki imajo odprto tel.linijo s poslušalci.

Kako se drugim to zdi in ali vam>>sede

Vsekakor me moti manj kot tvoj stavčni red.

Ja, moti me, če to slišim na TV ali na radiu, v vsakdanjih pogovorih pa niti ne. Priznam, da celo sama včasih uporabim pol vikanje (čeprav vem, da je napačno), in sicer takrat, ko ne vem, ali naj osebo vikam ali tikam. Potem pa zamomljam nekaj vmes…. :)))

Tudi mene moti v medijih, v “življenju” pa to obliko občasno uporabljam tudi sama, največkrat takrat, podobno kot Kleopatra1, kadar ne vem, ali naj vikam ali tikam. Tak primer so recimo prodajalke, h že leta hodim skoraj vsak dan, a so prestare, da bi jih kar na lepem začela tikati.

Ah!

Ti si napisala samo en stavek,zato RES nisi imela kaj zgrešiti!
Vseeno hvala za tvoje mnenje!

zelo me moti in to v kakršnikoli situaciji. Če ne veš. ali nekoga tikaš ali ne, s takšnim:ste že vidla ta film? res nisi nekje vmes ampak samo pri slabi slovenščini.
lp

Moje mnenje pa je, ali človeka vikamo ali ga tikamo. Če mu ni všeč vikanje nam bo to rekel, bolje je začeti z vikanjem, če osebo ne poznamo in potem čakamo na reakcijo. V trgovini, kakršnemkoli lokalu vikamo osebo, kajti to je po bontonu, razen, če ni naš dober prijatelj ali znanec enake starosti.

Lep večer še naprej

Kiara napisal:

> Mene pa strašno moti to pol vikanje in pol tikanje!
>
> Prodajalka na primer reče;ali še boste kaj imela?
> Ali pa;še boste kaj spila,ali boste še kaj naročila,ali bodite
> pametna….
>
> Podobno se veliko sliši z radia od kakšnih gostov v studiu,ki
> imajo odprto tel.linijo s poslušalci.
>
> Kako se drugim to zdi in ali vam>>sede

Kiara napisal:

> Mene pa strašno moti to pol vikanje in pol tikanje!
>
> Prodajalka na primer reče;ali še boste kaj imela?
> Ali pa;še boste kaj spila,ali boste še kaj naročila,ali bodite
> pametna….
>
> Podobno se veliko sliši z radia od kakšnih gostov v studiu,ki
> imajo odprto tel.linijo s poslušalci.
>
> Kako se drugim to zdi in ali vam>>sede

mene pa to čisto nič ne moti – vsaj v pogovornem jeziku ne – imam tako delo in je veeeliko bolj enostavno tako in večina ljudi tako govori – meno osebno npr boste rekli zveni starinsko oz. mi da občutek, da ta oblika naredi večjo distanco med sogovornikoma, polvikanje pa mi deluje bolj sproščeno – ampak to je samo moje mnenje. zakaj mi je polvikanje bolj všeč

Na prvem programu slovenskega radia je bila (saj mogoče je še) oddaja v kateri so izpostavili kak jezikovni problem. Enkrat so imeli tudi polvikanje. In na koncu so povedali, da je to nek vrste nesramnost, slaba vzgojenost.

Nesramnost? No, tako daleč jaz le ne bi šla.
Oddaja pa še obstaja, ob torkih zjutraj, po pol sedmi uri.

To, da k nekaterim prodajalkam hodiš že celo življenje, ti še ne daje pravice, da bi jih začela tikati, razen če ti niso tega same predlagale! Torej si jih dolžna vikati.

New Report

Close