levičar, levični, levak
Pozdravljeni,
zanima me, če kdo kaj ve, ali je res, da se beseda levičar ne uporablja več (primarno) za označevanje osebe, ki piše z levo roko, ampak se bolj priporoča beseda levična oseba (in s tem tudi desnična oseba)?
Živela sem v prepričanju, da je levak ali levični zastarelo, levičar pa “normalno”, pa sem nekje slišala, da se je to spremenilo.
Lep dan!
TinMina
Srm ravno uletel na to vprašanje in bom kar odgovoril.
S stališča jezika in njegovega pravopisa se prav gotovo ni nič spremenilo. Levičar je enakovreden levični osebi, odvisno od tega, kaj je v nekem kontekstu bolj primerno (enako pri desni varianti). Levak je redek izraz, kar lahko preverimo na
Povsem možno pa je, da kak specialni defektolog pri svojem podiplomskem študiju izumlja novorek za svojo stroko in ga moti, ker je izraz za prioriteto ene od telesnih hemisfer enak tistemu za osebo z določeno politično usmeritvijo.
Povsem enaka možnost pa je, da to ni podiplomec, ampak nek ljubiteljski kokr ekspert za materinščino, ki je ugotovil isto (eden od tistih, ki pravijo, naj si SSKJ in SP nekam vtaknemo, da je za jezik potreben in zadosten samo občutek).
Prav rad bi vedel, kaj od tega je res 🙂
SUper, se zmeraj česa naučimo – tega namreč nisem vedela.
Pa še glede levaka – v sodobnem času ima predvsem v slengu pomen “človek, ki nima pojma, ni pameten, se ne znajde, popolnoma narobe dojema zadeve” – v smislu: “Ma, kaj se sekiraš zaradi njega. Pusti ga že pri miru. A ne vidiš, da je čisti levak.”