Najdi forum

pomoč

Pišem diplomsko, sicer mi gre kar ok, vendar bi tukajle vprašala za nekaj nasvetov!
– Ali je pred oziroma vejica?
– ko naštevam stvari: podjetje, hoteli itd. , ali je pred itd vejica ali ne?
– Turistični posrednik, ko čisti tip, nastopa v vlogi agenta. Je tu vejica?
– Turistični posrednik, kot prodajalec na drobno, na eni strani omogača hotelirjem… Tu so vejice?
– Zdravniško ekipo sestavljajo mladi odgovorni bodoči zdravniki. So tu vejice?
– privlačnost destinacije – se da povedati lepše?
– V veliko več primerih … moti me veliko, se da lepše povedati?
– portfolio – obstaja kakšna lepša slovenska beseda?
– Glede na to, da je dejavnikov, ki vplivajo na proizvodnjo, veliko, obstaja več metod. So vejice pravilno postavljene?
– Podjetje mora imeti možnosti vplivati. Nekaj tu ni vredu!?
– vodičevi stroški – stroški vodiča – stroški vodenja????
– Izleta se je udeležilo 18 potnikov, kar je več, kot je bilo načrtovano. So vejice pravilno postavljene?
– Agencija je uspešno izvedla potovanje, tako s finančnega vidika kot z vidika zadovoljstva. Vejice???
Hvala, če si bo kdo vzel čas in mi odgovoril! LP

– ne
– ne
– nobene
– nobene
– ne
– zanimanje za destinacijo
– v precej več primerih
– portfelj
– pred besedo veliko ni vejice
– možnost, ne možnosti. Razmisli: Podjetje lahko vpliva
– stroški vodiča
– pred besedo kot ni vejice
– ni vejic

Še nasvet študentki turistike: Zapletaš se pri izražanju. Raje uporabljaj jasne misli in krajše stavke. Sicer na koncu tudi tebi ne bo jasno, kaj si sploh želela napisati.

tjašaK napisal:

> – Turistični posrednik, ko čisti tip, nastopa v vlogi agenta.
> Je tu vejica?
Zatipkala si se, napisi kot namesto ko. Tu sta lahko vejici, če gre za pojasnjevalni vrinjeni stavek, ni pa nujno. Meni se zdi, v tem primeru, razlicica z vejicami laze berljiva, razumljiva. Je pa res, da mi ni jasno, kaj pomeni čisti tip (a da se redno umiva?:) No, verjetno v tem primeru manjka sobesedilo, da bi to lahko razumela.

> – Turistični posrednik, kot prodajalec na drobno, na eni strani
> omogača hotelirjem… Tu so vejice?
Glej zgoraj, vejici lahko postaviš ali pa tudi ne.

> – privlačnost destinacije – se da povedati lepše?
Destinacija je lahko tudi “turistični cilj”.
Privlačnost lahko nadomestiš z “zaželenost”, “obiskanost”, “zanimanje za destinacijo”, ni pa s privlačnostjo nič narobe.

> – V veliko več primerih … moti me veliko, se da lepše
> povedati?
Meni se ne zdi nič narobe, lahko pa “veliko več” zamenjaš s “precej več” ali “dosti več”.

> – portfolio – obstaja kakšna lepša slovenska beseda?
portfelj (morda tudi ponudba, če je to v kontekstu pravilno)

> – Glede na to, da je dejavnikov, ki vplivajo na proizvodnjo,
> veliko, obstaja več metod. So vejice pravilno postavljene?
V tem primeru ja. Morda bi lahko stavek preoblikovala, da bi bil laze berljiv. Ker na proizvodnjo vpliva veliko dejavnikov, obstaja več metod …
ali pa vsaj
Glede na veliko (stevilo) dejavnikov, ki vplivajo na proizvodnjo, obstaja več metod …

> – Podjetje mora imeti možnosti vplivati. Nekaj tu ni vredu!?
Podjetje mora imeti moznost, da lahko vpliva …

> – vodičevi stroški – stroški vodiča – stroški vodenja????
Stroški vodenja niso isto kot stroški vodiča (lahko premisliš tudi o uporabi besede vodnik, vodnica). Vodenje posamične skupine lahko izvajata dva ali več vodičev, strošek (enega) vodiča pa je le ena postavka v skupnih stroških vodenja.

> – Izleta se je udeležilo 18 potnikov, kar je več, kot je bilo
> načrtovano. So vejice pravilno postavljene?
Ja.

> – Agencija je uspešno izvedla potovanje, tako s finančnega
> vidika kot z vidika zadovoljstva. Vejice???
Vejice so okej, izražanje je nerodno. Pozabila si napisati, čigavo je zadovoljstvo. Vsaj prvi del zamenjaj: Agencija je potovanje izvedla uspešno,
ali pa morda vse preoblikuj (ne nujno tako, kot predlagam, izmisli si kaj po svoje, saj najbolje poznaš sobesedilo).
Agencija je potovanje izvedla uspešno; ne le, da so bili potniki z njim zelo zadovoljni, tudi agencija je dosegla zastavljeni finančni cilj.
Agencija je potovanje izvedla uspešno, kar sta pokazala tako njegov finančni rezultat (vidik) kot zadovoljstvo potnikov.

Strinjam se z nasvetom Aer. Piši, kot bi pripovedovala zgodbo. Pri pisanju diplomske naloge se moraš sprostiti, si vzeti dovolj časa, da boš lahko naravna v izražanju. Če ti kaj ne gre v glavo, premisli, kako bi to povedala svoji prijateljici, namesto, da se trudiš s “kunštnim” izražanjem.

New Report

Close