Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Stopnjevanje

Stopnjevanje

Pozdravljeni!
Smo ljudje “veliki , večji, največji”-“majhni, manjši, najmanjši”
Ali:”visoki, višji, najvišji”-“nizki, nižji ,najnižji”.

Prosim, pomagajte mi!

Po posluhu (ki pa seveda lahko tudi vara) bi rekla, da je pravilno velik – majhen. Zasledila, a zelo redko, sem tudi že “visok”, “nizek” pa še nikoli. In je po mojem tudi nepravilno. Pa še smešno se sliši: Moja sestra je zelo nizka. :))

Več o tej temi bodo pa slovenisti povedali.

Bojda se je zgodilo, da je enkrat Napoleon (saj vemo, da je bil bolj nizke rasti) v svoji delovni sobi želel vzeti knjigo z nekoliko višje police, a se je trudil zaman. Pa mu je njegov pribočnik ponudil pomoč: “Dovolite, večji sem.” “Ne večji, višji!” mu je po anekdoti odvrnil Napoleon:))

Po mojem odvisno od konteksta oziroma od tega, kaj želimo poudariti. Rečemo, da je sin že za glavo višji od mame, da je kdo visokorasel. Tudi na primer, da so Švedi med najvišjimi prebivalci v Evropi. Ampak sicer pa dostikrat tudi, da so otroci danes v prvem razredu manjši (to pomeni nižji, ampak tudi bolj drobne rasti nasploh). Če bi torej poudarjali samo višino kot eno dimenzijo postave, bi verjetno prej uporabili visok (višji), če bi pogledali na celotno postavo, bi pa veliko prej za koga rekli, da je velik (večji), kot na primer rečemo otroku: Joj, kako si pa ti že velik.

Jana10, sedi, 5!! :)))

New Report

Close