hispanistke
Kaj dosti izbire pri nas ne boš imela, knjigarne naročajo klasike, knjige znanih pisateljev ali pa novejše nagrajene romane – nič kar bi uvrstili med ‘lahko razumljivo’ – verjetno si s tem mislila lažje besedišče in sintakso? Res ti težko svetujem, ker ne vem, kakšna je tvoja stopnja znanja jezika. Ali bereš knjižice, ki so prirejene za določeno stopnjo (take dobiš v založbi Rokus na primer)? Če bereš originale, potem se splača pogledati kakšen novejši roman, ki je prejel npr. premio Nadal, Planeta… Dobri sodobni španski pisatelji so Marías, Molina, Atxaga… ne vem pa, če bi jih uvrstila med ‘lahko razumljive’. Dobrih južnoameriških je tudi cel kup… mogoče bi ti bil všeč kaj od Marqueza npr. El amor en los tiempos del cólera. Vprašanje, kaj boš dobila na policah naših knjigarn – lažje bi ti bilo svetovati, če bi napisala, katere romane si prebrala do sedaj, oz. kateri pisatelji so ti bili do sedaj blizu.
hvala za nasvete. Glede znanja jezika: končala sem prvi letnik španščine na FF kot vzporedni študij, takrat sem brala pač tiste avtorje, ki so bili del študijskega programa, kasneje sem prevajala Lorcovo dramo in brala španske knjige o njegovem življenju in delu, pa ostalo leposlovje, kaj točno v španščini se žal ne spomnim, ker je pri povprečno 4 leposlovnih knjigah na teden nemogoče memorirati … sedaj pa že dobro leto prebiram samo knjige o razvoju otrok, tak da je moj besedni zaklad kar malo splahnel.
Sem hotla it na osvežitveni tečaj za jezik, pa so rekli, da nimajo prave skupine zame. Tak da nekaj že še razumem, samo ne bi rada po nekaj časa ne branja leposlovja nabasala na kaj pretirano zahtevnega, da se ne bi mogla prebiti skozi. Rada bi nekaj dobrega in da bi se čimlažje prebila skozi, da dobim ponoven zalet v špansko leposlovje.
Tudi za nabavo mi ni težave, ker se na amazonu dosti dobi, predvsem pa na casadellibro, kjer si kupujem študijsko literaturo, knjige o vzgoji in slikanice za otroke. Namen sem si imela naročiti Nieblo (Unamuno), Nada (Laforet), pa kaj od Allendejeve. Marqueza sem brala že prej v slovenščini, tak da se ga v španščini nisem lotila. Maríasa sem tudi brala in mi je bil všeč.
Sicer pa so mi noro dobri: Bog majhnih stvari, Kovačič, Rushdie, Marquez
Upam, da sem se ti dovolj razkrila, da boš imela zame kak fajn namig, kaj brati :-)))
joj, še za eno pomoč bi te hitro izkoristila:-)) Mi lahko poveš, kako se v španščini imenujejo knjigice z nalogami za malčke ( v nemščini so to npr. Kindergartenbuch), pa od pike do pike, pa labirinti, pa naslov kakšne revije za otroke bi mi tudi prav prišel. Mah, zdaj sem te pa zasula z željami. Ampak kaj ko zaradi malih otrok že kar nekaj časa nisem bila v Španiji, prej pa nisem imela interesa po tovrstnem tisku :-((
Najprej te moram razočarati, da se z otroškimi knjigami in revijami nikoli nisem ukvarjala, mislim da bo najbolje, da sama kaj poiščeš pod npr. cuentos infantiles, cuentos de hadas, adivinanzas, trabalenguas, juegos de palabras… tukaj je en link do otroških zadev v španščini http://www.huevodechocolate.com
Precej dobrih knjig si lahko sposodiš v knjižnici oddelka za španščino na FF, tudi Unamuna in Laforetovo, ki spadata med obvezno študijsko literaturo – morda kaj od Unamuna najdeš tudi v Konzorciju MK v LJ., zagotovo pa tam dobiš kaj od Marqueza (se ga splača brati v originalu) pa seveda tudi Allendejevo npr. Eva Luna, Casa de los espiritus… Bolj lahkotno branje bi bilo kaj od Almudene Grandes npr. Las edades de Lulu, Malena es un nombre de tango (ta te s težavnostjo zagotovo ne bo zamorila:) Od mlajših piscev je precej popularen npr. Juan Manuel de Prada (rojen 1970): La tempestad (Premio Planeta) ali pa La vida invisible (Premio Primavera de Novela) – tudi njune knjige se da dobiti v Konzorciju, tako da se ti ne bo treba ukvarjati z naročanjem in čakanjem na knjige. Veliko užitka pri branju!
Darči, hvala za nasvete, se bom sprehodila po Konzorciju ob naslednjem obisku ljubljane. Po tvoji zaslugi že potuje k nam kupček izjemno luškanih knjigic z nalogami, nalepkami in podobnim iz Španije. Veš morda, če je tudi kaj tega v Konzorciju?
Bandidos tvoj predlog sem pa že na žalost prebrala, je pa res bila dobra knjiga.
Bom pa vesela še kakšnega namiga. Upam, da vas ne morim preveč.