Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis z zdravnikom ali (s) farmacevtom

z zdravnikom ali (s) farmacevtom

Mene vsako sezono znova v ušesa zbodejo reklame za razna zdravila proti prehladu ipd., ker na koncu svetujejo, naj se pred uporabo posvetujemo z zdravnikom ali farmacevtom.

A ne bi moral biti pred “farmacevtom” predlog “s”? “Zdravnik” in “farmacevt” v šestem sklonu namreč zahtevata vsak svoj predlog – prvi predlog “z”, drugi pa “s”. Torej – pred uporabo se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Edina reklama, ki po mojem mnenju pravilno uporablja preloga, je reklama za Isla mos in Isla mint (pa morda tudi za Strepsils, al kaj so že tiste pastile).

O tej temi smo se na forumu že pogovarjali. Moje mnenje je, da “s” tukaj ni potreben, ker “z” in “s” sta isti predlog – le glasovna različica.

Tudi mene ne moti, v nasprotnem primeru pa bi se mi zdelo hiperkorektno, torej pretirano pravilno.

Na glas si preberi en stavek in drugega, pa lahko ugotoviš, da je prvi (brez odvečnega s-ja) veliko bolj “tekoč”.

Mene pa na to temo s/z bolj bega vprašanje, katero varianto predloga uporabiti, ko sledi npr. kakšno nemško ime, ki se začne z “V”. Glede na to, da pred “V” uporabljamo predlog z, pred “F” (kakor se “v” v nemščini izgovori) pa predlog s, sem v dilemi. Uporabljam pač z, ker je to napisano in bi se mi čudno “videlo”, da je s pred “v”, a ko tak stavek preberem, izgovorim pač s.
Sem zakomplicirala? 🙂

Napišeš glede na naslednjo črko, ne glede na izgovarjavo (“z Zoisom”). Prebereš pa glede na izgovarjavo (“[s cojzom]”).

New Report

Close