Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Preverjam nekaj besed??

Preverjam nekaj besed??

Kako se napiše:

Opravičeno meniš ali upravičeno meniš, jaz pišem upravičeno, pa me mal bega, glede, da je opravičilo za šolo recimo pa res z o-jem.

In še tale sklanjatev imena, v nedeljo me je v oddaji TLP, zbodlo, ko je Anja dejala…Vladota…mar ni primerneje skalnjatev Vlada, ali je oboje vredu?? Kot se spominjam iz šole, smo sklanjali Koga ali kaj..Vlada in ne Vladota.

Hvala za pomoč, čao.

Slovenski pravopis piše takole:

upravičen -a -o; bolj upravičeno, upravičen sum; upravičen do česa (biti upravičen otroškega dodatka)

opravičen -a -o Izostanek je opravičen / opravičeni -a -o (npr. opravičena šolska ura)

Glede na zgoraj našteto je pravilna varianta: opravičeno meniš …

S t se podaljšujejo samostalniki, katerih osnova se končuje na -e (če ta -e izraža ljubkovalnost, majnost ali domače lastno ime): Tone -ta, Nace-ta, Tine-ta. Samo imena, ki se končajo na -e se tako sklanjajo: Tone, Toneta, Tonetu, Toneta, o Tonetu, s Tonetom.

Ostala imena se pa očitno sklanjajo tako: Marko, Marka, Marku, Marka, o Marku, z Markom (in ne npr. z Markotom, ker to ni pravilno).

Za oboje sem pogledala v Slovenski pravopis …

Pošlji oblikovano (14-09-05 17:05)

mašša napisal:

> Kako se napiše:
>
> Opravičeno meniš ali upravičeno meniš,

Pravilno je “upravičeno”. Upravičeno meniš = imaš dobre, zadostne razloge za to, da tako meniš.

Glej glagol upravičevati v SSKJ – 1. imeti, navajati zadostne razloge za kaj:
upravičevati svojo odločitev // biti zadosten razlog
za kaj: dozdajšnji uspehi upravičujejo upe, da bo

Se strinjam z Jano10.
Brez dvoma je v tem primeru pravilno upravičeno in ne opravičeno.

LP

Matic

Ne vem zakaj je tako strašno narobe sklanjanje s t-jem: z Vladotom, z Markotom, … Meni se sliši prijetnje. K vragu vsi pravopisi in pravila. Z me je to eno navadno spakovanje in inskanje dlake v jajcu. Navsezadnje pri Mark(ot)u ni te ne moreš vedeti kako mu je res ime. Č grem z Markom na pivo, ne vem ali je bil z mano Mark ali Marko?.

LP
T.

Točno to je enkrat na TV predlagal oz. zagovarjal Branko Gradišnik in tudi jaz se s tem strinjam.

Jah če pa je z Vladotom slišat prijetneje… bo pa vsak predstavnik svoje narečne skupine trdil da mu je prav tako “z MArkonom” prijetneje… in bomo uzakonili takšno govorjenje.

Svašta. V javnih občili bi MORALI govoriti po pravilih. In ne, to ni iskanje dlake v jajcu….
Ker tudi jaz lahko grem na TV pa začnem po naše govorit…..Kdo se bo bunil??? Ljubljančani, ker Kao ne bodo razumeli.
Prav tako lahko reče ostala Slovenija da ne razume ljubljanščine.

New Report

Close