velike in debele????
no, ne spada čisto stoprocentno sem, pa vseeno.
trenutno berem novega H. Potterja in sem naletela na neko nedoslednost. piše, da so se Hagridu iz oči prikotrljale “BIG FAT tears”. Kot najbrž veste, je Hagrdid pol-velikan in, ker je na njem pač vse veliko, mu je J.K.R. pripisala tudi velike debele solze.
AMPAK!!! solze, pretežno sestavljene iz vode, pri velikanu ne morejo biti nič večje kot pri navadnem človeku! voda je pač voda; kapljica ostane enako velika, pa če jo zliješ iz velike ali iz majhne posode. čisto preprosta fizikalna zakonitost, na katero pa je Rowlingova kljub vsej svoji domišljiji pozabila.
vsi ste zgrešili bistvo. hotela sem reči, okej, vse je pravljično, ampak solze so še vedno solze, ne glede na to, od kod prihajajo. ti, dlakocepec, kot kaže nisi bral HP, če ne bi vedel, zakaj je Hagrid pol-velikan. ne, MimaŠ, Jakob Kenda je doslej FAT prevajal kot debele, verjetno se ne bo izneveril ravno pri šesti knjigi. ti, Kleopatra1, si doslej brala samo knjige, napisane po resničnih dogodkih?? in v tistih, ki to niso, so same napake??
sicer pa nisem pričakovala nič drugega od tega, kar sem dobila. škoda časa, da sem se sploh oglašala.
Ne glede, kako je Jakob Kenda prevajal doslej, poglej v slovar! Morda pa je bil Kenda šlampast pri prevodu, saj mora tudi prevajalec upoštevati več možnosti, odvisno pač od konteksta. Niti približno namreč ne moreš vedeti, ali je avtorica mislila prvi, drugi ali sedmi pomen besede “fat”. Sicer pa sem prebrala samo prvo knjigo o Harryu in se mi je zdela tako poneumljajoča, da kaj hujšega težko doživiš. Moje nečakinje, ki vsako knjigo preberejo še toplo (mlajša ima 9 let), imajo zaradi njega motnje spanja (strah, tudi dvakrat na noč zaide v posteljo staršev), ampak branju HP pa se ne bi odpovedale za nič na svetu.
Kaj pa si sploh lahko pričakovala ob tem vprašanju? Še dobro, da si dobila, kar si, razpravljati o solzah iz Harrya Potterja je namreč za vse nas, ki smo se oglasili, bolj en vprašaj o našem mentalnem zdravju kot kaj drugega.
Ne, nismo zgrešili bistva. Zakaj pa v totalno fantastični, domišljijski knjigi, pravljici, napisani za otroke, ne bi mogle tudi solze biti pravljične?
Ravno tako bi jaz lahko rekla, OK, vse v knjigi je pravljično, ampak metla je pa še vedno samo metla, ne glede na to, iz česa je narejena, in zatorej nemogoče, da bi letela po zraku.
A zdaj razumeš?