dr. janez rugelj
Tudi jaz, tudi jaz; kaj pa če je znameniti dr. in ostali nazivi vse to kar očita (naprej mečle) drugim, in to v čisti, iskristalizirani, tako rekoč diamantni obliki, ki žari in sveti in sije okrog sebe tako močno, da ne opazi ničesar drugega razen samega sebe (s svojim zgledom sadistično trpinči ljudi in pri tam mazohistično uživa). Kaj se iz tega rodi? – ponavadi fašizem (ein Volk, ein Reich, ein Fuhrer), vodja je vse, vsi ostali, ki se ne strinjajo z njim pa drek, ki ga je treba pokidat). Sicer pa znameniti dr. in ostali nazivi ni pravzaprav nič tako posebnega – jaz poznam še veliko podobnih fanatikov; škoda da se enkrat ne dobijo vkup v kakšni sejni dvorani – hitr bi zaklenu vrata in izgubu oziroma stran vrgu kluč za vse večne čase… po kakšnem tednu ali dveh bi pedantno perje tko letelo po luft, da bi blo kr vesele gledat…
Da se še jaz malo vtaknem: Ruglja jemljem kot lokalno posebnost. A ne bi bilo življenje dologočasno brez njega, pa Rodeta, Krambergerja z opico, Atomik Harmonik, Fredija Milerja, Rebeke Dremelj, Košička in podobnih? A niso takšni “fanatiki” luškani, ko na bolj ali manj simpatične načine plozajo o svojih poslanstvih in lastni izjemnosti, in se nam za trenutek zazdi, da celo sami sebi verjamejo?
Meni so takšni ljudje všeč, ker znajo izstopati iz sivega povprečja, v katerem smo vsi ostali; Rugelj to najbolj zna z izzivanjem žensk, Košiček pa je recimo to pač počel na bolj nežen in simpatičen način.
Za Rugljevega namestnika na zemlji pa se žal ne kvalificiram – smrk.
V začetku mi je bil kar zanimiv za poslušat, s temi svojimi šokantnimi izjavami. Potem pa sem nekje prebrala intervju, v katerem je med drugim izjavil, da ima (menda) 6 vnukov, od katerih jih je samo pol vrednih, da se sploh zanima zanje, drugi pa so za odpis, pa da svoji ženi on odreja časopise in knjige, ki jih lahko prebere, saj sama (kot ženska) tega ni sposobna … tu se pa vse konča!
Mene je pa najbolj zabavalo, da je na svoj seznam knjig za biblioterapijo (za odrasle) dal Bobre pa Pod svobodnim soncem. :))) Sej sta ful lustkana romancka, pa sploh ne tolk zanc, ce upostevas razmere v casu nastanka, sam vseen no… Pol pa manjkajo zreven sam se Veneti, nasi davni predniki al pa kej podobnega… :)) Ja, tud jaz dobim kaksno asociacijo na fasizem.
Ja men se pa Bobri sploh ne zdijo tko mem s psihoterapevtskega stalisca – imajo toliko trdih, konkretnih izhodisc, kar se tice druzinske problematike, da te kar strese, ce jih enkrat beres na ta nacin. Namrec, da se je treba upret ocetu in se odselit od doma, pa da se babe (in tipa) ne izbira zaradi denarja, pa da je vcasih treba it tudi kam dalec za boljse zivljenje – same stvari, ki bi jih bilo treba Slovencem sistematicno vbijat v glavo. Isto velja za Pod svobodnim soncem, samo da je tam bolj izpostavljen nacionalni vidik od druzinskega.
Meni se zdi, da Rugelj ni tako svoh – mislim, da pomaga odrast tistim, ki imajo sindrom odsotnega oceta. Zal je cel kup njegovih idej res fasistoidnih (zlasti tiste o homoseksualnosti), to pa potem mece na vse ostalo tudi cudno luc. Skratka, jaz si vzamem pri njemu benefit of doubt, ampak ni vse za v kos.
pozdravcek,
proxima