Najdi forum

tsunami

ko sem še jaz hodila v gimnazijo smo OBVEZNO mogli napisati TSUNAMI. tudi v učbeniku za geografijo piše tsunami. ob katastrofi v aziji pa so na pop tv in v drugih medijih pisali CUNAMI. to me je izredno motilo, zato prosim za pojasnilo, od kod se je vzel ta cunami?

Na tem naslovu

boš dobila dokaj strokovno razlago. Moram pa pripomniti, draga Maša, da me zelo moti tvoja napačna uporaba glagola moči namesto morati, posebno še ob dejstvu, da imaš končano gimnazijo, morda še kaj več 🙁

ne bom se opravičevala nekomu, za katerega sploh ne vem kdo je. filip, nisem se niti potrudila pravilno slovensko napisati vprašanja, zato v meni s to Vašo pripombo niste vzbudili niti malo slabe vesti. in ja, imam dokončano gimnazijo, sem na izredno težkem univerzitetnem študiju in sigurno bo moja služba bolj zanimiva od tega, da bi morala popravljati napake drugih na forumu, kar ne bi imelo efekta (pardon, učinka). pa lepa hvala za link oziroma za povezavo, sem res vesela, da Ste se odzvali.
maša

Ni to moja služba in nisem si jaz izmislil slovenščine, tako da se meni res ni treba opravičevati. Veliko uspeha pri študiju vam želim.

Zakaj pa te potem sploh moti ali je tsunami ali cunami?
lp

Pozabil sem dodati opravičilo, ker sem vas v prvem postu tikal. Tako visoke osebe je treba vsekakor vikati. Vsekako pa ne bom pisal “vi” z veliko začetnico, kot ste naredili vi v drugem postu, obenem pa stavke začenjali z malo začetnico – ta kombinacija se mi zdi perverzna.

He he … filip, umiri se. Včasih res pretiravaš. In to kljub vsemu znanju, ki ga imaš. Ustavi konje in ne zameri, če te kdo malce skritizira … a tebi je pa to dovoljeno, ali kako??

Jaz pa mislim, da ima Filip prav. Le kje naj bi pisali v pravilni slovenscini, ce ne na forumu, ki je slovenscini namenjen?

Zakaj nekatere sploh zanima, kako je prav to ali ono, ce sami pisejo v taksni spakedranscini, da jih ostali komaj razumemo?

Vsi delamo napake in prav je, da nas na njih nekdo opozori, saj smo tukaj, ker zelimo izboljsati znanje materinega jezika.

PS: Ce sem kaj napisal narobe, me kar popravite. Vse pripombe so dobrodosle.

Zdaj pa nisem vec preprican, kaj je bolj prav. Materni jezik? Materin jezik? Oboje enako pravilno?

Tudi jaz sem se nekaj časa to spraševal, nakar mi je uspelo zapomniti si, da je slovenščina naš materni jezik, ki so ga nas naučile naše matere s svojimi, materinimi jeziki. SP 2001 sicer ne prepoveduje “materinega jezika”, vendar pa priporoča “materni jezik”

P.S. Hvala za spodbudne besede, aikon 🙂

oboje je prav

Ne, ampak mene pa res zanima, na katerem tako blazno težkem univerzitetnem študiju je tale naša maša84… gotovo bo kakšno pravo, tam so vsi prepričani, da so nekaj več in da je pod njimi celo slovenščina :)))) Filip, ti pa moram povedati…navijam zate – vedno so mi šli najbolj na živce ljudje z geslom “napad je najboljša obramba”. No, če pa že napad…potem naj bo to vsaj napad, kot se spodobi…ne pa tistole besedno skrpucalo, ki ga je uspelo sestaviti tole naše študirajoče bitjece.. 🙂
Pa lep pozdrav od še ene študentke na “izredno težkem univerzitetnem študiju” :)))))))) (daleč od prava – samo splošno jezikoslovje… :)) )

Sarkazem tudi ni del izobrazbe, tega se v šoli zagotovo ne učite. Za to morate biti posebni geniji.

Dajte se že enkrat naučiti, da so forumi namenjeni iskanju in podajanju informacij, ne pa da iščemo napake drug drugega.

Samo zato ker je forumu naslov Al prav se piše, še ne pomeni, da moramo vsakega spraševalca zraven še oštevati.

res bi rad našel človeka, ki ne dela napak.
primož

************************************************************************************* www.mgc-bistrica.si Nihče ni tako bogat, da ne bi koga potreboval in nihče tako reven, da ne bi bil nekomu potreben. [url]https://www.facebook.com/med.over.net[/url]

New Report

Close