Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis koliko berete v angleščini

koliko berete v angleščini

zanima me ali veliko berete v angleščini?

sama sem kar velik požiralec teh knjig, kupujem jih preko amazona, predvsem romantične knjige – kaj pa vi?

Kar je izvirno napisano v anglescini, v tem jeziku tudi preberem. Enako velja za srbscino, hrvascino in kar je se jezikov, vcasih zdruzenih pod oznako ‘srbohrvascina’. Priblizno na tri mesece narocim paket knjig z Abebooks (kot Amazon, samo pol ceneje) – najvec novo britansko prozo, vmes pa obvezno kako detektivko. Na oko bi rekla, da v anglescini preberem tri cetrtine vseh knjig.

Kupujem in berem predvsem strokovne knjige. Saj vem da ne spada sem… Preko katerega Amazona kupujete (de, uk, itd.)? Me zanima kje je ceneje (poštnina in te stvari)? Jaz prakticiram de in imam same dobre izkušnje.

Sem in tja kaj,več preberem v nemščini…

v bistvu polovico preberem v slovenščini, ostala polovica pa je skoraj enakomerno razdeljena na hrvaške, angleške, nemške in španske knjige. Večinoma berem tuje knjige v izvirniku ali pa v jeziku, ki se mi ga “lušta”. Kupujem pa preko ang in nem amazona in casadellibro.

Za tiste, ki berete v nemščini: prosim, priporočajte mi kako knjigo, najbolje nemško že v originalu. Lahko kak sodoben best seller, klasiko, še najraje pa kaj s področja znanstvene fantastike, ali bolj komičnega žanra.

Recimo Arto Paasilinna:Der Sohn des Donnergottes

Paasilinna stil,skandinavski humor,meni zelo všeč. 🙂

Prevod iz finščine.

O hvala. Je treba po knjigo v knjigarno, ali jo imajo v knjižnjicah? Ah, to se bom že pozanimal. Hvala!

Jah ne vem,jaz sem si to kupila v Nemčiji,kjer kupujem nemške knjige… (ali v Avstriji).. po ene 7-8 EUR so paperbacki… Od Paasilinne jih imam 9 zaenkrat,ker sem precej fan njegovih knjig 🙂

Bereš tudi zgodovinske romane? 🙂

No, potem bom pa ob priliki pogledal v Berlinu kamor se spravljam jeseni. Pa je kaj od Paasilinne prevedeno tudi v slovenščino?

Berem pravzaprav vse, s tem, da se je izoblikoval za moj najljubši žanr znanstvena fantastika. Vendar ne tista, kjer se streljajo in podijo po vesolju temveč bolj psihološko ali sociološko obarvane. Na primer Orwell -1984, Ray Bradburry -Farhnheit 451 ali pa vzhodnoevropska šola z bratoma Strugacki na čelu.
Pred tem sem bral Umberto Eco-Ime rože, vendar mi njegov stil pisanja nikakor ni bil všeč, saj se mi je zdelo vse skupaj preveč razvlečeno.

Niko,v slovenščino so zaenkrat prevedene naslednje knjige od Paasilinne:

-Tuleči mlinar (mi je kul)
-Zajčje leto (se kar..samo druge so meni boljše)
-Gozd obešenih lisic(zame najboljša knjiga od P.,kar sem jih dosedaj prebrala 🙂 )
-Očarljivi skupinski samomor (zelo dobra,najnovejši prevod v slovenščino)
-Rešitelj Surunen(tudi dobra)

V paperback obliki(v slov.j.) dobiš lahko zaenkrat samo Zajčje leto in Mlinarja,obe za manj kot 2jurja.
Lisice so bile sedaj ponatisnjene v Sloveniji,prvič so izšle že dolgo nazaj.
Surunen je tudi izšel dolgo nazaj.

Jaz pa imam še 5 drugih v nemščini-Die Giftkoechin(super),Der Sohn des Donnergottes(moja druga najljubša, takoj po Lisicah),Der Sommer des lachenden Kuehe (še kar),Vorstandsitzung im Paradies(povprečna)in Die Rache des glueklichen Mannes (kul).

Sicer pa jaz bolj ne berem takih zadev kot jih nastevas zgoraj,tako,da glede tega ne morem dosti pomagati,lahko pa predlagam zgodovinske romane in se kaj drugega 🙂

Lahko… 🙂

Evo,zgodovinski:

Rebecca Gable: Der Koenig der purpurnen Stadt
(tale ima okrog 1000 strani v paperback verziji,pa mi je bila tako všeč,da sem jo v ene 4 dneh dobesedno požrla.. Dogaja se v srednjeveškem Londonu(13. ali 14.stoletje) in v zgodbi spremljamo vajenca pri trgovcih s tekstilom(ceh teh trgovcev..) od mladosti naprej..

Tako fantastična knjiga,da sem si takoj kupila se eno od te pisateljice,samo sedaj se ucim za izpite in ne morem brati 🙁 ) Sicer pa je ta nemška pisateljica zelo brana in popularna v Nemčiji,prevedeno ni od nje še nič.

Potem kaj od Noaha Gordona-Medicus,Medicus aus Saragossa,Der Schaman itd (te tudi v Delavski knjiznici v Lj dobis,nemške izdaje,nič ni prevedeno..)

Če te zanimajo gejše…dve knjigi na to temo: Mineko Iwasaki-Jaz,gejša(je tudi paperback)… in Arthur Golden:Gejša.
Obe super.

Potem Pompeji od Roberta Harrisa. V Nemčiji je že v platinati nakladi(karkoli to pomeni tam),je tudi v slovenščini,jaz sem si kupila paperback spet,v zbirki žepna knjiga,ta stojala stojijo vsepovsod…
Dogaja se v Pompejih v času okrog izbruha vulkana.

No,to je nekaj zgodovinskih naslovov.. (čeprav tiste o gejšah niso iz tako zelo daljnih časov nazaj)…

Pa še nekaj drugačnega-humorne resnične zgodbe iz Češke pred padcem komunizma(ali socializma..ali karkoli so že imeli)-o mladosti in nasploh življenju v tistih časih tam-Čudoviti pasji časi,od Michaela Viewegha (ali nekako tak priimek). Fina zadevica 🙂

no… to je pa že kar nekaj čtiva. Hvala! Si bom shranil naslove in ob priliki poiskal. 🙂

Ja, tale čeh je simpatičen za brat 🙂

Drugače pa – v angl. preberem … recimo polovico vseh knjig. Včasih eno za drugo v angl, včasih pa skoraj leto dni samo v slo. Čeprav bi se tudi glede količine prebranih knjig v zadnjih letih lahko precej zamilslila sama na sabo :/

Uf, jaz zadnje čase besem skoraj samo še angleške zgodovinske romane, tako za dušo, ker za drugo nimam ne energije in ne volje. Največ sem nakupila preko amazona in abebook.co.uk (ki je cenejši).

Največ imam paperbackov od K.E. Woodiwiss, J.Quninn, K.Martin in ostalih v tem žanru.

Sedaj pa tuhtam, kaj naj z že prebranimi. Še najraje bi jih zamenjala za podobno čtivo.

mimika

mimika, sicer ne spada v to temo, ampak a te lahko prosim, da mi mal razložiš, kolk pride poštnina pri abebooks. še nisem nikol naročala prek neta
hvala in lp

Poštnino si lahko izračunaš kar sama (sam?), in sicer tako, da greš na stran, zmečeš knjige v košarico in klikneš za nadaljevanje. Tam se ti vse izpiše, plačati pa ti na tej stopnji ni treba čisto nič – lahko še odvzemaš, dodajaš, kombiniraš… Bodi pozorna na dejstvo, da je Abebooks pravzaprav skupnost različnih ponudnikov, tako da je pametno vzeti čimveč knjig od enega, sicer je poštnina lahko astronomska. Pod vsako knjigo piše, kdo jo prodaja, zraven pa je tudi ukaz ‘browse/search this seller’s books’, tako da lahko pogledaš, če imajo še kako drugo s tvojega spiska. Pojdi na stran in se malo igraj, pa ti bo bolj jasno. Če ne, pa vprašaj še kaj!

New Report

Close