ZAKAJ ME TO MOTI ?
Moti me in to kar precej, ker vsako jutro slišim po radiu nekako takole:
“Zgodilo se je pet prometnih nesreč, v katerih so se tri osebe lažje, dve pa hujše poškodovale.”
To mi je postalo tako moteče, da razmišljam, da bi poklicala na radio in povedala, kje me čevel žuli, a ne bi nikomur rada naredila krivice, zato prosim za pomoč oz. pojasnilo.
Če bi to pripovedovala jaz, bi dejala takole:
“Zgodilo se je pet prometnih nesreč, v katerih so bile tri osebe lažje poškodovane, dve osebi pa sta zaradi nesreče utrpeli hujše telesne poškodbe.”
Prepričana sem, da tudi to ni najbolje, ampak vseeno mi to bolj “sede v uho” saj se vendar nobena oseba ne poškoduje sama, torej ne more biti “so se poškodovale”. Morda bi bilo lepše slišati tudi tako, da “so posledice teh nesreč težje in lažje poškodbe udeležencev v prometu” ali kaj vem kaj še, na noben način pa ne morem sprejeti prve zgornje navedbe.
Kakšno je vaše mnenje?
marija (1)
“Zgodilo se je pet prometnih nesreč, v katerih so se tri osebe lažje, dve pa hujše poškodovale.”
V tem primeru gre za pritegnitev (nisem čist ziher, da se temu tako reče), ko sta v stavku 2 predmeta, ki zahtevata 2 povedka v različnem sklonu oz. številu (3 osebe so se POŠKODOVALE, 2 osebi sta se POŠKODOVALI).
Vendar pa se povedek iz različnih vzrokov prilagodi samo enemu predmetu.
Podoben primer bi bil: “Krave, koze in konji so se pasli.” lahko pa rečemo tudi: “Konji, koze in krave so se pasle. “
taki primeri so v medijih in tud nasploh v govoru pogosti, seveda pa gre za slogovno napako. (Stavki z okrnjeno zgradbo).
Domnevam, da si robert, a to je zgolj domneva. Kako si prišel na idejo, da sem polna sovraštva? In do koga, meniš, da sem polna sovraštva, če si že tako pametno to ugotovil? Jaz nisem pametna in po dosedanjih izkušnjah in pokazatelji tudi ne bom, a toliko vendarle vem, da o tem, kaj sem in kaj nisem, česa sem polna in kaj želim biti, ti ne moreš ne presojati, ne odločati, po vsem, kar je napisanega še misliti ne!
marija (1)
Norček ! Me želiš provocirati? Jaz sem s seboj zelo zadovoljna in sprijaznjena z vsem, kar je v meni, ob meni, na meni, z menoj …. Nič se ne trudi, ne moreš me ujeziti, pa lahko počneš karkoli. Virtuala si, zapomni si to, samo virtuala ! Lepo se imej in … morda bi se pa ti skušal sprijazniti s seboj? :-))
RTV ima drugace zelo zahtevno in natancno lektorsko sluzbo, ki pa ima cez podnapise in vnaprej pripravljene informativne oddaje (dnevnik, odmevi ipd.). Pri tem, kar gre v zivo ali se posname brez prej pripravljenega besedila, pa je brez moci. Kakorkoli, porocila so vsekakor preverjena, in to, kar v njih slisimo, je skladno s predpisano rabo slovenscine, pa ce se slisi se tako cudno ali motece.
Mene moti, no.., nisem zadovoljna, da začno ljudje razmišljati o osebi in ne o tem kaj ta oseba sprašuje.
Postavljeno je bilo vprašanje in tu smo in se najdemo ljudje, ki beremo in odgovorimo, če vemo ali pa kako se nam zdi in ne, da kritiziramo kakšna je oseba, ki vprašanje postavi ali razmišlja o kakšni besedi. Lahko pa povemo svoje mnenje, a spet…o zadevi ki se sprašuje, …kajti Robrt, ga. Marija ni vprašala, kaj misliš o njej, ker jo moti, kako se pove , ampak kaj mislite….itd.
Velikokrat sem v različnih forumih zasledila, da se pojavljajo ljudje, ki kritizirajo, da ne omenim, kako pišejo. In večkrat opazim, da pademo pod ta vpliv.
Tudi sama večkrat slišim kaj podobnega, tudi podnapisi na TV. Ne moti me, če se zgodi redko, če pa je pogosto, pa se že čudim. Bivša novinarka je lepo odgovorila, kajne.
Pa lep dan še naprej.
Pa še to. Če smo premalo jasni in premalo povemo, se zgodi tako, kakor je zelo lušno prikazano v Naši mali kliniki. Potem se pa smejmo.
V prvem sporočilu.
Ali ste to že videli:
Se da potegniti dol tudi verzija za na računalnik (pred tem pa izpolniš en obrazec, da ti pošlje kodo za enomesečno licenco), potem pa poženeš BesAna Mini, nariše ti eno ikonico desno spodaj in pogleda vse, kar daš v odložišče. Samo označiš besedilo v programu in pritisneš Ctrl+C, pa ti takoj najde zatipkane besede in še celo vrsto drugih napak (še na kakšne manjkajoče vejice kdaj opozori).
Vsega pa tudi ne najde, recimo manjkajoče vejice pred prvim “in” v prvem sporočilu v tej temi 😉
Pred “in sicer” pa lepo opozori na vejico 🙂
Hvala!
Tebi Tempra pa zgolj to:
če kdo tukaj kaj vpraša, ne pomeni, da se sam počuti najboljši, ali da je najboljši, ali da se ga po krivici tako etiketira. Jaz priznavam svoje napake in pomanjkljivosti, kar pomeni naslednje: če vprašam za nasvet, pojasnilo, ni potrebno pri meni iskati napak! Ker tipkam desetprstno slepo, se mi kaj takega hitro lahko prikrade. Vendar je to zgolj iskanje dlake v jajcu, jaz je ne iščem, jaz sprašujem, kar me zanima, s tem pa seveda ne kritiziram v tem smislu, da bi želela nekoga užaliti ali ga osramotiti. Dejstvo pa je, da so ustanove, kot so radio, televizija in še kdo na takem položaju, kjer si preveč napak ne bi smeli dovoliti, ker so pač na “udaru” in v ušesih slehernega, še tako neukega človeka. Če se človek ne zna pisno izražati in nima podrobnejšega poznavanja pravopisnih pravil in uporabe slovenskega ajezika, še ne pomeni, da je tudi gluh.
Hvala na opozorilu.
marija (1)
Mislim, da večina nas dela isto napako – da ne preberemo svojega teksta še enkrat, preden kliknemo na Pošlji. Se pa tipkarske napake običajno dokaj jasno ločijo od siceršnjih.
“Hvala na opozorilu” pač ne more biti tipkarska napaka :)))
Pa brez zamere, prosim, saj napake delam tudi jaz in nimam nič proti, če mi jih kdo popravi, razen seveda v primeru iskanja dlak v jajcu, kar si tudi ti omenila.
Aha, prav imaš, Filip.
Dobro bi bilo preveriti lastno pisanje pred klikom “Pošlji”, je pa dejstvo, da včasih lahko petkrat prebereš, a tisto malo tipkarsko napako še vedno lahko spregledaš, ker postane to branje le avtomatizem.
In tudi to je res, da “Hvala na opozorilu” ni pravilno. Bolje bi najbrž bilo: “Hvala, ker ste me na to opozorili.” Pravilneje najbrž: “Hvala za opozorilo.” So pa gotovo še lepše variante, a se jih ne morem domisliti.
Filip, nikdar nisem užaljena ali kako drugače prizadeta, če me kdo opozori na napake, saj nisem ne slovenist, ne drugačna poznavalka obvladovanja in uporabe slovničnih pravil, saj sem se učila tega le v šoli (kako in koliko se človek tega v šoli nauči ni odvisno zgolj od njegove želje po znanju, temveč tudi od učitelja, njegovih sposobnosti podajanja znanja in njegovih sposobnosti motivirati poslušalce za sprejemanje in nadgrajevanje pridobljenega znanja), veliko pa mi je k uporabi lepega slovenskega jezika pomagalo branje, čemur sem v določenem obdobju življenja posvečala veliko več pozornosti, kot sedaj, ko je naš nadrejeni tudi gospod Čas.
A kljub svojemu neznanju se mi zdi prav, da človek vsaj poizkuša svoj jezik pravilno uporabljati in če ne gre zgolj z našim pridobljenim znanjem, zakaj bi si znanja ne iskali in pridobivali še drugače. Menda je bil tudi zaradi tega ustanovljen tale forum.
Takole, :-)))) to naj pove ostalo!
Vsem želim lep in prijeten zaključek delovnega tedna.
marija (1)
Uf – ste se razpisali! (pa naj bo tole tipkarska ali slovnična ali pravopisna ali govorna napaka – dobro veste, kaj sem hotel povedati)
O komercialnih RA in TV “hišah” ne bi govoril – je pač tako, da niso pomembni slog, logičnost in lepota povedanega, pač pa denar.
Na “nacionalki” pa je drugače. Leta nazaj so imeli odlično lektorsko službo, pa učitelje govora, pa učitelje pisanja, … Zdaj so se pa “po liniji najmanjšega odpora” obesili na Toporišičev novorek (primerjaj G. Orwell: 1984) in včasih kvasijo take bedarije, da bi najraje tisti trenutek začel še bolj varčevati z električno energijo. Svoj čas sem zelo spoštoval gospo Natašo Dolenc in njeno šolo, zdaj pa, po pravici povedano, je ne prenašam več. Taka se mi zdi, kot da za vsako besedo, katero (in ne “ki jo”) izgovori, dobi nekaj jurjev nagrade. Se ve, od koga.
Bljak! Nam, Slovencem res ni treba kuge, lakote in vojne – dovolj so nam ceste (z vso motorizacijo na njih) in nekaj (samooklicanih) akademikov.
Obilo uspeha!