Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis V tisočih SIT

V tisočih SIT

Ali je prav “v tisoč SIT” ali “v tisočih SIT”?

Malo me namreč bega. Delam v oddelku kjer pripravljamo poročila, analize… in v vseh tabelah so podatki “v tisoč SIT”. Meni pa se zdi da sem nekja prebrala, da če pri navajanju vrednostnih podatkov zaokrožujemo, da v glavi tabele piše: “v tisočih SIT”.

Hvala

Zanimivo, ravno te dni tudi jaz urejam letno poročilo neke firme, kjer je seveda tudi polno tabel s podatki “v tisočicah tolarjev”. No, tale izraz sem si izmislil zdajle, spotoma, sicer pa v glavah tabel piše “v tisoč tolarjih”.

S tem se seveda ne strinjam, ampak naročnik pravi, da ta izraz predvidevajo Slovenski računovodski standardi in da se s tem strinjajo tudi revizorji. Strinjal bi se tudi jaz, če bi se smelo pisati skupaj, kot npr. “tisočletje”. Sicer pa trdim, da bi bilo pravilno ” v tisočih tolarjev”, ampak – če naročnik tako želi, me zaradi tega ne bo bolela glava.

Nikakor pa se ne morem strinjati z variantama “v tisoč/ih SIT”. V naši državi je denarna valuta tolar, SIT pa je samo njegova (mednarodna) oznaka za uporabo v raznih tabelah, obrazcih ipd. Slovenci torej nimamo sitov, Sitov in podobne packarije, ampak (slovenske) tolarje. Pri lektoriranju tekstov moram te SIT in Site vztrajno zamenjevati s tolarji, kar me že rahlo dolgočasi.

Ker bi vrenost 3 825 000 SIT prebrali tri milijone osemsto petindvajset tisoč, se mi zdi “v tisoč SIT” tudi primeren (čeprav slovnično ne najbolj pravilen) izraz. Bolj problematično je potem branje, ker bi vpis 3 825 v tabeli prebrali kot tri tisoč osemsto petindvajset tisoč.

Pogosto pišejo kar “v 000 SIT”.

Obilo uspeha!

New Report

Close