V tisočih SIT
Ali je prav “v tisoč SIT” ali “v tisočih SIT”?
Malo me namreč bega. Delam v oddelku kjer pripravljamo poročila, analize… in v vseh tabelah so podatki “v tisoč SIT”. Meni pa se zdi da sem nekja prebrala, da če pri navajanju vrednostnih podatkov zaokrožujemo, da v glavi tabele piše: “v tisočih SIT”.
Hvala
Zanimivo, ravno te dni tudi jaz urejam letno poročilo neke firme, kjer je seveda tudi polno tabel s podatki “v tisočicah tolarjev”. No, tale izraz sem si izmislil zdajle, spotoma, sicer pa v glavah tabel piše “v tisoč tolarjih”.
S tem se seveda ne strinjam, ampak naročnik pravi, da ta izraz predvidevajo Slovenski računovodski standardi in da se s tem strinjajo tudi revizorji. Strinjal bi se tudi jaz, če bi se smelo pisati skupaj, kot npr. “tisočletje”. Sicer pa trdim, da bi bilo pravilno ” v tisočih tolarjev”, ampak – če naročnik tako želi, me zaradi tega ne bo bolela glava.
Nikakor pa se ne morem strinjati z variantama “v tisoč/ih SIT”. V naši državi je denarna valuta tolar, SIT pa je samo njegova (mednarodna) oznaka za uporabo v raznih tabelah, obrazcih ipd. Slovenci torej nimamo sitov, Sitov in podobne packarije, ampak (slovenske) tolarje. Pri lektoriranju tekstov moram te SIT in Site vztrajno zamenjevati s tolarji, kar me že rahlo dolgočasi.