Ljubo/Ljube
Po mojem pa Ljube ni čisto nič narobe, prej obratno, saj lahko to sklanjamo po vzoru imena Žiga (Žige). Nisem mnenja, da gre za hrvatizem. Tam, kjer sem doma, imamo naselje LJUBE Šercerja in ne LJUBA ŠERCERJA.
Če bi rekli LJUBO ŠERCER, potem se sklanja LJUBA ŠERCERJA.
Če pa se oseba imenuje LJUBA ŠERCER (mimogrede: LJUBA je tako moško kot žensko ime), kakor v tem primeru, sklanjamo LJUBE ŠERCERJA.
vara napisal:
> Po mojem pa Ljube ni čisto nič narobe, prej obratno, saj lahko
> to sklanjamo po vzoru imena Žiga (Žige). Nisem mnenja, da gre
> za hrvatizem. Tam, kjer sem doma, imamo naselje LJUBE Šercerja
> in ne LJUBA ŠERCERJA.
> Če bi rekli LJUBO ŠERCER, potem se sklanja LJUBA ŠERCERJA.
> Če pa se oseba imenuje LJUBA ŠERCER (mimogrede: LJUBA je tako
> moško kot žensko ime), kakor v tem primeru, sklanjamo LJUBE
> ŠERCERJA.
Menda vemo, za katerega Ljuba Šercerja gre, ali kaj??? Haloooooooo!!!!!???
Ne verjamem, da se kakšno naselje v Sloveniji imenuje Ljube Šercerja, saj ga v telefonskem imeniku ni najti.
Žiga se sklanja na dva načina – meni je seveda bolj logično, da se moška imena sklanjajo po moški sklanjatvi. Ljubo pa seveda samo na en način, tako da ni nobenih dvomov. Ljubo, Ljuba, Ljubu …
Ja Filip, in kaj si zdaj povedal drugega, kot to kar sem že sama? Res ne razumem, zakaj je treba vedno imeti zadnjo besedo. Saj si pameten, ampak vsega pa očitno ne veš. Pa ne mi z raznimi imeniki prosim naprej hodit. Bom menda že vedela, kako se imenuje naselje v kraju, kjer sem se rodila in živela več kot 20 let in kamor se še vedno vračam.
To je moje zadnja, ker se s tem ne bom več ubadala. Lep pozdrav!
P.S. Ni treba na vsakem koraku nekoga diskreditirati, kot, opažam tudi v ostalih postih, ti prav z veseljem počneš, celo takrat, ko za to nimaš ravno tehtnega razloga.