koliko vejic in prek(o) internta
Že par dni si prebijam glavo s tema dvema in NE vem kaj je pravilno:
1. svetovanje prek (O??) interneta (torej prek ali preko)
2. Pri nas, ne le, da delamo, ampak tudi mislimo. (hm meni se zdi, da je druga vejica odvečna, možu pa celo obe prvi dve… kaj je praivlno???)
Prosim, prosim in se vnaprej zahvaljujem.
spela napisal:
> kaj je pa narobe s “po internetu”, kot po radiu, po televiziji
> … ?
Nič ni narobe, ravno to je pravilno. Točno to sem predlagal včeraj, a očitno nisem pravilno poslal in se prispevek ni pojavil na forumu (očitno nisem bil opozorjen, da nisem vpisal imena).
Nekdo zgoraj je napisal, da je knjižno pravilno “preko interneta”, vendar to žal ni res. Če pogledamo SP 2001, ki je sedanja veljavna norma, najdemo dva primera, označena s črno piko, torej je tovrstna raba PREPOVEDANA:
– prek kurirja, pravilno: po kurirju,
– preko časopisja, pravilno: po časopisju.
Analogno je torej edino pravilno “po internetu”. V pogovornem jeziku, predvsem v vzhodnih narečjih, pa bomo seveda pogosto slišali prek in preko. Tudi krožnike bodo na vzhodu še vedno metali čez okno in ne skozenj.
no, saj to sem tudi hotela reci – ker mi je bilo cudno, da ni bilo tega v nobenem odgovoru. vcasih, ko preberem kaksna vprasanja, sploh ne vem, ali bi se zgrozila ali … hehe, dobro, da se ti da odgovarjat na vprasanja, ki so vcasih taksna, kot da marsikdo ni hodil v nobeno solo … “s psmi” in podobno … 🙂
(aja, pa ne me ostevat zaradi neuporabe velike zacetnice – to je namenoma in NI posledica neznanja; glede sumnikov pa nikoli ne vem, od cesa je odvisno, ali so potem vidni ali pa se namesto njih pojavijo neki cudni znaki … )
LP
spela napisal:
> no, saj to sem tudi hotela reci – ker mi je bilo cudno, da ni
> bilo tega v nobenem odgovoru. vcasih, ko preberem kaksna
> vprasanja, sploh ne vem, ali bi se zgrozila ali … hehe,
Ja, marsikaj ljudje vprašajo, ampak dokler sprašujejo, menim, da jim vsaj ni vseeno, tako kot je marsikomu.
> dobro, da se ti da odgovarjat na vprasanja, ki so vcasih
> taksna, kot da marsikdo ni hodil v nobeno solo … “s psmi” in
> podobno … 🙂
Saj se mi ne da odgovarjat vedno, dostikrat pa odgovorov tudi ne vem dovolj zagotovo in sem raje tiho kot da bi brcal v meglo 🙂
> (aja, pa ne me ostevat zaradi neuporabe velike zacetnice – to
> je namenoma in NI posledica neznanja;
Zmenjeno 🙂 ampak glej, da ti to ne pride v navado in boš tako pisala tudi resne zadeve :)))
glede sumnikov pa nikoli
> ne vem, od cesa je odvisno, ali so potem vidni ali pa se
> namesto njih pojavijo neki cudni znaki … )
Vem – ampak se mi zdi, da jih ta forum kar prenese. Pa ni blema, itak.
LP
Filip
> Zmenjeno 🙂 ampak glej, da ti to ne pride v navado in boš tako
> pisala tudi resne zadeve :)))
Brez skrbi. 🙂 To velja samo za elektronsko pošto in samo včasih.
Se pa popolnoma strinjam s tabo, da s postavljanjem vprašanj ni nič narobe in kaže, da je ljudem vsaj mar. Kar me veliko bolj čudi, so nekateri ODGOVORI na ta vprašanja, v katerih so lahko še veliko večje neumnosti kot v vprašanjih – kar je še huje, ne? Ker človek bi vendarle pričakoval, da ne odgovarjajo ljudje kar na pamet …
(hej, si opazil, šumniki! a ne obljubi, da se jih bom navadila)