datumi
Številka: 56-89/2005
Ljubljana, 24. 4. 2005
Ali imate še kakšen predlog?
Pri zapisu datuma bodite pozorni na to, da je datum vrstilni števnik, kar pomeni, d aga zapisujemo brez brez ničel, kar se pogosto dogaja. Pika pa je levostično ločilo, kar pomeni, da je za njo presledek.
Nepravillno: 24.04.2005
Pravilno: 24. 4. 2005
Pozdrav,
Lucija
Glede pike in presledka se strinjam z Lucijo, glede ničle pa ne. Mislim, da je ničla zelo pomembna, saj lahko pride npr. pri fotokopiranju, faxiranju in podobnih procesih do kakšne napake, pa se potem čez leta ne ve, ali je mišljen januar ali november oz. februar ali december. Tudi možnost naknadnega ponarejanja datuma je manjša, če uporabimo ničlo.
Obilo uspeha!
Kr En, ne gre za strinjanje z menoj, ampak s Slovenskim pravopisom, kjer je jasno zapisano, da je datum vrstilni števnik. Ne poznamo namreč števila 01. ali 02. Moram pa priznati, da argument ni slab. Čeprav se prav tako lahko “izgubi” tudi tista ničla spredaj.
Takšno je pravilo in dokler ni drugače, pišemo tako.
Pozdrav od Lucije
Lucija, veš kaj, a se ti ne zdi, da se mnogi zelo radi sklicujete (sklicujejo) na ta famozni pravopis, ki je “uzakonil” razne bedastoče. Jaz ga imam, pa ga nič kaj z veseljem ne uporabljam. Na pravopis se izgovarjajo tudi avtorji takih nesmislov, kot je tale, da se številka 2 vedno izgovarja “dve”, ne glede na to, o katerem spolu govorimo. In tako poslušamo, da “se je bencin podražil za dve celi dve tolarja” ali da je nek proračun “za dve celi osem odstotka večji od lanskega”. In potem nam radio in televizija nabijata v glavo “center” z ostrim E namesto s širokim in še mnogo takih neprebavljivosti. Kolikor se jaz spominjam zadnjih nekaj desetletij, je imel center vedno široki E, ozkega pa uporabljajo Štajerci, ki itak marsikaj čudno naglašujejo (tudi Aleš ima pri njih poudarek na dolgem A namesto na kratkem E).
Mi ne rabimo nobenih “skupnih programskih jeder”, mi bomo slovenščino uničili kar sami.
Obilo uspeha!
Žal mi je, Kr En (pa tudi Lucija), da se mi zdi tvoj “argument” za pisavo datumov z ničlo hudo za lase privlečen in to iz več razlogov, od katerih naj naštejem samo par najbolj konkretnih:
– na (npr. slabši) fotokopiji so ničle lahko mnogo bolj zavajajoče kot pa presledek, če se ničla “spaca” sicer nedvoumen datum ravno zaradi tega postane zavajajoč, ničla pomeni vsaj podvojeno verjetnost napak ali nejasnosti;
– morda je to bilo sicer vsaj malo upravičeno v predpotopnih časih pisalnih strojev, kjer je vsaka črka ali številka imela enako dolg prostor (pisave s stalno širino znakov), danes so praktično vse natisnjene pisave take, da črka zaseda prostor glede na svojo obliko (pisave s spremenljivo širno znakov oz. proporcionalne pisave) in je zato nepotrebnega in posledično zlorabljivega prostora bistveno manj;
– sicer bi pa prav rad poznal statistiko goljufij s ponarejanjem datumov in vsaj teoretični interes nekoga, ki bi to počenjal, jaz ga namreč nikakor ne vidim, razen v kakšni res izjemni situaciji, ki je pa z vidika postavljanja jezikovnih pravil popolnoma zanemarljiva; morda se pa motim in prosim za razsvetljenje.
Uporabljanje neumnosti je eno, njihovo že prav neokusno neprepričljivo utemeljevanje pa se mi zdi mnogo hujše.
Postajam že predolg in žal ne morem (laično) komentirati tvojih popolnoma neprebavljivih “kritik” na račun SP; naj bo dovolj tole, da “center” z ostrivcem, ki označuje izgovorjavo ozkega samoglasnika, beleži že SSKJ, ki je nastajal pred nekako tremi desetletji. Prosim pa, da navedeš vir, ki v tem primeru beleži ali predpisuje rabo širokega e-ja in te prosim, da sebe in svojih občutkov pri tem po možnosti ne omenjaš.
S predzadnjim stavkom pa se moram ravno zaradi tvoje pisarije kar po malem strinjati. Žal.
Aha, še nekaj: očitno ti ni znano, da vsak pravopis, tudi slovenski, v glavnem beleži splošno sprejeto jezikovno normo, se pravi to, kar se načeloma večini ljudi zdi najbolj sprejemljivo. To se danes v veliko primerih lahko celo zelo preprosto preveri s pomočjo brskalnikov …
Za center pravopis predvideva dve možnosti izgovarjave, navajam (kolikor pač morem tu uporabiti diakritična znamenja):
cénter in c^enter -tra m (e; e)
Glede sklicevanja na pravopis pa – prav gotovo se je treba sklicevati nanj, saj je praktično ZAKON. Se pa strinjam, da vsebuje tudi mnogo bedarij, tako da malo rezerve do njega ne škodi. Meni recimo se zdi butalsko, da so “uzakonili” bombon in bombonjero namesto dosedanjega bonbona in bonboniere, in še precej podobnih rožic bi se našlo.
Pri osebnem imenu Aleš pa bi rekel, da o izgovarjavi odloča predvsem lastnik imena. Pri nas se naglašuje na prvem zlogu, ponekod na drugem. Trdim, da sta obe možnosti enako pravilni.
Glede Aleša: me sploh ne moti, če to slišim na Štajerskem, zelo pa, ko naj bi to bilo v knjižni slovenščini (enako je s “centrom” in podobnim). Resnično sem vesel, da imamo v tej ubogi mali Sloveniji toliko različnih narečij, ampak v javnih medijih (kar radijske in televizijske postaje, ki “dosežejo” več kot le lokalno prebivalstvo, nedvomno so) bi pa le pričakoval boljšo izgovorjavo.
Obilo uspeha!