Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis tri pike

tri pike

spodaj sem brala, da se tri pike pišejo s presledkom, da se ne držijo teksta, torej takole …
pa me zanima, če se pišejo s presledkom tudi na koncu stavka? ker je čudno za videt, da imaš besedo, presledek, tri pike, novo besedo. potem ne veš točno, kam tiste tri pike spadajo. če me razumete, kaj me muči?

Jaaa! Tudi ali predvsem na koncu stavka.

Če malo predelam tvoj tekst, da ne bo res čudno zgledal (brez velikih začetnic, jej, jej 🙂

Torej:

Spodaj sem brala, da se tri pike pišejo s presledkom, da se ne držijo teksta, torej takole … Pa me zanima, če se pišejo s presledkom tudi na koncu stavka? Ker je čudno za videt, da imaš besedo, presledek, tri pike, PRESLEDEK, novo besedo. Potem ne veš točno, kam tiste tri pike spadajo. Če me razumete, kaj me muči?

Tripičje je torej nestično ločilo, presledek je pred njim in TUDI ZA njim.

Levostično pa je v primeru, ko označuje samo izpuščeni del besede, npr. “jeb… “

Joj, Filip, malo pretiravaš. Moja kolegica je delala raziskavo o slovenskem jeziku, ki ga uporabljamo na takšnih in podobnih forumih. Jasno je, da tukaj ne moremo govoriti o knjižnem jeziku! Če si tukaj preveč tog, je podobno, kot bi na tržnici branjevki naročal korenje v zbornem jeziku (kot pri poročilih, hehe). Saj ne rečem, da je narobe, ni pa nujno, ne?!

Filip napisal:

> Levostično pa je v primeru, ko označuje samo izpuščeni del
> besede, npr. “jeb… “

a levostično je na desni strani ali moram ekran okol obrnit??

Ti imaš pa zgleda probleme z levo in desno stranjo. 😉

zlo simpl – leva stran TREH PIK se stika, zato levostično

Asana, in katera je ta tvoja kolegica?

Mag. slov. – magistrsko nalogo je delala iz besediloslovja. Sicer pa za takšno ugotovitev pravzaprav ni nujno, da si strokovnjak. Konec koncev se tudi tukaj vsi tikamo, kar je nekakšno podobno nenapisano pravilo kot raba neknjižnega jezika (po želji pač).

:))))))))))))))))) Spremenil stil? Ah, to bo prvoaprilski štos!

Moram priznati, da mi ni jasen point tega dialoga.

New Report

Close