Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Oto Rimele

Oto Rimele

Kako sklanjate priimek slikarja:

Oto Rimele – Ota Rimeleja ali Rimeleta

LP, S.

Ota Rimeleja. Čast mi je neslavistu pomagati slavistki :)))

Filip,
a ti nisi slavist? Jaz sem pa mislila… 🙂 Če ni skrivnost – katero pa je tvoje področje?

Hehe … od resnih šol mam končano samo gimnazijo, faksa pa nisem dokončal … mlad pa trapast pa zaljubljen takrat.

Me je pa slovenščina vedno zanimala, brati sem se naučil pri štirih letih, ko sem ležal na peči, starejši brat je pa za pečjo pisal domačo nalogo … ko sem bil v prvem razredu, si me je tovarišica iz tretjega sposodila, da jim je pokazala, kako se gladko bere 🙂

Tuji jeziki me tudi zanimajo in veliko laže se jih je učiti, če poznaš pravila maternega jezika. Pred davnimi leti sem celo zasedel prvo mesto na tekmovanju slovenskih gimnazij v znanju angleščine. Pa moram reči, da je bila moja profesorica še bolj ponosna na to kot jaz 🙂

No, sedaj pa pač delam v neki firmi v komerciali, dodatno pa urejam in lektoriram glasilo firme .. pa malo debatiram po forumih, kjer se kaj pogovarjajo o jeziku ali pa o prevajanju, pa se še kaj naučim sproti.

Tolk okol tega.

LP

Hvala, Filip!

Pa si potešil mojo radovednost. Me je kar sram zdaj, ko sem tak firbec. Kdo bi si mislil … jaz bi dala roko v ogenj, da če že slavist nisi, potem se ukvarjaš z literaturo ali kaj podobnega. Naravni talent torej. 🙂

Se še priporočam za kakšno (slovnično) razlago kdaj.
Lp!

Filip, hvala za odgovor.

Me pa zanima, kako si se odločil za podaljševanje z -j-. Namreč, slovenski priimki na -e se praviloma podaljšujejo s -t- in v večini publikacij je uporabljena ta oblika. Neslovenski priimki pa bolj pogosto podaljšujejo osnovo z -j-. Tu pa nastane dilema. ?

Jaz sem se odločila – glede na pravila in glede na to, da gre za slovenskega slikarja, Mariborčana – za podaljševanje s -t-. Je pa stvar mejna …

Lp, S.

Imaš prav, žal nisem vedel, da gre za Slovenca. Tako pravi tudi § 785 v SP 2001, torej Rimeleta, Rimeletu …

jaz bi rekla Rimletu, bi tisti e ven spustila.

saj tudi če sklanjaš priimek našega sociologa, ki se piše Musek, ne rečeš “Museku” ampak “Musku”.

al kako?? 🙂

To bi šlo le, če bi se pisal Rimel.

aja! 🙂 spregledala. sem “videla” priimek Rimel. ups. 🙂

New Report

Close