Pojdiva/Pojdive?…
Pa še kako se motiš Ana! Narečje “sn šla” namesto “sem šla” s tem nima nobene zveze. Ko smo že ravno pri temu: Štajerka ne bo rekla “greve”, ampak bo rekla “grema” ali pa “hodi seboj”, kar pomeni pojdi z mano. Pa ne učit krive vere, lepo prosim.
Isto je z Gorenjci: Je popiva, požvampava, pa šva.
Ta “greve”, ki mi kar para ušesa, pa je navadna spakedranščina, ki jo uporablja mladina (če jih samo poslušaš na avtobusu), kot vse ostalo, kar ne spada v slovenski jezik npr.: blo je fulkul, ta tip je tko kul, žur je bil tko šponski, blo je fulšpon, a greve jutr, itd… bljak!
Prava sramota pa je, da starejši to kopirajo, saj so se v šoli lepo naučili, da se reče “greva”. Še bolj žalostno pa je, da poznam slavistko, ki se takole afna, drugim pa “pere možgane” in jim vbija znanje v glave.
Lp, Lady L
imam prijateljico, ki živi v Ljubljani (šiška).
ona mi je zatrjevala da se za ž.spol pravilno reče “greve” !!!
komaj sem jo prepričala da je to narobe in kje je za to sploh slišala..
pa mi je odgovorila, da se v srednji šoli tako izraža profesorica za slovenščino..
hja… super ane…kaj se učijo v šoli..
Oblike v 1. osebi dvojine za ženski spol, prav tako samostalniki ženskega spola (im. dv.) imajo končnice na -e (najverjetneje) kot posledila jatovske (poseben e-jevski glas) končnice v teh oblikah v sklanjatvi in spregatvi v stari cerkveni slovanščini.
V nekaterih narečjih se je ta končnica ohranila: sva šle, sma delale, jedle itd., zlasti pogosta (v pogovornem jeziku) pa je v im. dv. ženskega spola: dve punce, dve ženske, dve ure … To nikakor niso množinske oblike, kot nekateri sklepajo, ker je končnica enaka kot v im. mn. ž. sp.
Lp, S.
P. s.: Toliko o “neznanju” in neznanju slavistov …