Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis ni želel povedati

ni želel povedati

Novinarsko ugotovitev, da “… ni želel povedati …” zadnje čase zelo pogosto zasledim v informativnih oddajah.
Običajno gre za afere ali nepravilnosti, tisti, ki je vprašan, pa po moje NOČE odgovoriti. Kajti nekdo lahko pove, tudi če ne želi.
Ali se novinar na tak način čuti bolj zaščitenega? Ali pa morda v kakem predelu Slovenije splošno uporabljajo tako besedno zvezo?

Huh, ob tem tudi mene ornk zabolijo ušesa in trdim isto kot ti, namreč da nekdo ali ŽELI ali pa NOČE (ne pa NE ŽELI), in da je to popolnoma zgrešena uporaba glagola ŽELETI. Verjetno hočejo novinarji s tem nekako ublažiti relativno grob zven izraza “NI HOTEL”, vendar to zavijanje v vato nima nobenega smisla, razen v tem, da novinar izpade budala.

Sedi, pet!

Obilo uspeha!

Ja, se pa jezik razvija in po moje se bo to kmalu popolnoma uveljavilo in nadomestilo “pravilno” rabo. Marsikaj, kar se danes zdi pravilno je bilo pred nekaj desetletji ali, recimo, v času Prešerna popolnoma nesprejemljivo in se je nato po liniji najmanjšega odpora, ki ji sledi ogromna večina uporabnikov jezika, pač uveljavilo. Veliko stvari, ki se danes štejejo za pravilne in jih govorci tako tudi čutimo, izhaja iz napak.
Meni pa stali maslo v ušesih slaboumni odgovor “Brez komentarja” (No comment …), zlasti takrat, ko sledi vprašanju, na katerega bi bil edini primeren odgovor z da ali ne, in novinar torej nikako ne sprašuje po kakršnem koli “komentarju”.

Realist, te lahko vprasam, kaj pa naj doticni odgovori, ce ne sme nic odgovoriti, pa bi rad to na hitro povedal?
On ne sme reci ne ne , ne da, v bistvu mora biti tiho.
Kaj naj rece?

Lep pozdrav!

Karkoli, samo ne angleškega oz. bolj ameriškega kalka … npr.:

Brez besed!
Brez odgovora!
(Na to vprašanje pa) ne morem odgovoriti.
O tem pa raje ne bi.
Odgovor na to vprašanje pa lahko prihraniva za naslednjič.
Odgovora (na to vprašanje) pa ne morem dati.
To vprašanje bo žal moralo ostati brez odgovora.
O tem ne morem ničesar povedati.
Ničesar ne morem povedati.
Ničesar nočem povedati.
Hvala za vprašanje, odgovora pa žal ne bo.
Na to si boste pa morali odgovoriti kar sami.
Odgovor (na to vprašanje) bom prihranil zase.
Odgovor na vaše vprašanje poznajo zvezde, pozna ga modro nebo,
morda se skriva v vetru ali pa za deveto goro.

itd. ipd. itn.

obenem lahko doda še kakšen simpatičen nasmešek ali vrine “oprostite”

Dobro povedano!!!
Posebej zadnji mi je se posebej vsec……..:-)) (si kar predstavljam direktorja druzbe, ki to rece nadleznemu novinarju Financ)
LP!

New Report

Close