Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Kamniška bistrica/ Kamniška Bistrica

Kamniška bistrica/ Kamniška Bistrica

Zanima me, ker sem videla tablo, da se reka tudi piše z veliko začetnico, če sem videla prav?!Bistrica je vendar le drugo ime za potok/reko. Zakaj je tako?

Bi rekel, da je kar pravilno, če je oboje pisano z veliko – po analogiji s Poljansko ali Selško Soro, katerima lahko rečemo tudi samo Sora in jima tako domačini tudi pravimo, kadar ni dvoma, na katero Soro mislimo. Verjetno domačini Kamniški Bistrici rečejo samo Bistrica, in je dodatek Kamniška bolj zaradi ločevanja od drugih Bistric.

Na grobo rečeno: mesto, vas, selo, naselje – pisano z malo, ostalo pa z veliko.
Zato: Kranjska Gora, Škofja Loka…..

Mici napisal:

> Na grobo rečeno: mesto, vas, selo, naselje – pisano z malo,
> ostalo pa z veliko.
> Zato: Kranjska Gora, Škofja Loka…..

Dodamo še trg.

Vendar tu govorimo o reki, ne o naselju.

Če pa že omenjamo Škofjo Loko, sta se od nekdaj pisala oba dela imena z veliko, dočim je bila Kranjska Gora še ne tako dolgo nazaj Kranjska gora. Štos je bil v tem, da je bila ŠKL lahko tudi samo Loka, KG pa ni mogla biti samo “Gora”.

Ja, na zemljevidu je tudi Kamniška Bistrica. Če ne bi videl tega, mislim, da bi tudi jaz pisal “bistrica”, z malo začetnico, ampak očitno gre to po pravilu, da se nenaselbinska imena (razen začetka) pišejo z malo, z IZJEMO imen, ki so že sama po sebi lastna imena. Torej je očitno najprej bila Bistrica, ki so ji nato dodali še pridevnik Kamniška.

Evo točno pravilo:

Vsaka NE-prva sestavina kraja/naselbine se piše z veliko začetnico razen v primeru, ko je ta: vas, mesto, selo, trg ali naselje.

Kot je že nekdo prej napisal:

Kranjska Gora
Novo mesto
Dolga vas

Je stvarno lastni ime

Poljub je kralj dotikov

New Report

Close