Stopinje, procenti
Jaz iz povsem praktičnih razlogov vedno pišem (tipkam) 30% 90°C 14€ 220W 300Nm 2eV itd. Zato, da pri avtomatičnemu prelomu vrstic (v wordu ali drugih programih) ostane enota poleg vrednosti na katero se nanaša, čeprav je zgoraj navedena elegantna rešitev tega problema in čeprav bi bilo stopinje verjetno res pravilneje pisati kot predlaga filip. Odstotke pišem pa vedno takoj za številko tudi zato, ker matematično to predstavlja del tega števila (30% ni pravzaprav nič drugega kot 0,3), poleg tega, da določeni programi, ki operirajo tudi z računskimi operacijami bolje prepoznavajo tovrstno pisanje.
To je sicer res, vendar se števila izpisujejo po pravilu največ dve desetiški enoti naenkrat, zato je 135 sto petintrideset in ne stopetintrideset razen na čekih, kjer je pravilo (po dogovoru!) kršeno zaradi možnosti ponarejanja.
Tako je 35 % petintrideset procentov in ne petintridesetprocentov, zato tisti presledek. Je pa res, da je morda zaradi uporabe računalnikov sprejeto dopolnilo, vendar zanj še nisem šlišala. Mogoče zato, ker sem že v penziji. vendar za “peš” zagotovo še vedno velja, kar sem napisala.
Kot sem sedaj prelistal nekaj slovenskih in nemških tehničnih knjig različnih datumov izdaje, vidim da sem se sam motil. Ne glede na enote se piše tako:
temperatura: 90 °C, 120 °F (vedno tako)
masa: 50 kg
odstotki: 35% ali 35 % (našel sem oba načina pisanja, čeprav je slednji bolj pogost)
koti: 180° (skupaj)
sestavljene enote: -1,5 Nm ali 50 J/s