Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis ford ali Ford

ford ali Ford

Ali se vozim s fordom? Smo se potem včasih vozili z zastavo?

Po moji logiki bi bilo bolj prav z veliko začetnico, ker navajaš znamko avtomobila. Če gre pa za model, je pa z malo. Sicer pa nisem slavist in tudi moja logika večkrat odpove. :))))

Pri teh avtomobilih je par zank, če me spomin ne vara. Spomnim se tudi, da nam je prof. slovenščine “vbijala” v glavo, da se pravilno reče “Vozim Ford” in ne “Vozim Forda”.

Če misliš na tip avtomobila, napišeš z malo, vozim ford, volkswagen, sploh pa sama imena avtov, polo, focus, itd… Če imaš v mislih tovarno, pišeš z veliko. Ja, avti bi se v bistvu morali sklanjati kot neživi samostalniki (imam čoln, imam rak…, narediti fotorobot), ampak v praksi se nam očitno zdijo v nekem oziru živi in jih sklanjamo drugače. Meni rak in fotorobot v četrtem sklonu nekako ne sede, čeprav je tako prav, a tudi nekaterim slavistom takšna raba ni ravno pri srcu in dopuščajo imam raka, narisati fotorobota…

Vrsta oz. tip vozila – mala zač. Ime vrste oz. tipa vozila – vel. zač.

Imam raka se mi zdi čisto logično, saj je rak poleg bolezni tudi žival, živo bitje torej. Kdaj so avtomobili postali živa bitja, pa res ne vem. Meni verjetno nikoli ne bo šlo v uho “vozim forda, ukradli so clia …”, vendar je to pravopisno pravilno.

Kolkr škrat ve, se lohka voziš z obema.

O zastavi pa:

bomo lahko zanamcem vsaj s ponosom dejali da
smo imeli, njega dni, ogromno zastav različnih barv:)))))

No ja, če bi uporabljali krativce pa ostrivce, bi bilo hitro jasno…

New Report

Close