ZadAnete …
Dobro jutro, prijatelji.
Že več dni razmišlja, ali bi to napisala semkaj ali ne. Gre namreč za reklamo, v kateri najprej moški vpraša žensko: “Ali vas je zadelo?” Ženska odgovori: “Zadelo, zadelo, končno me je zadelo!”
In potem nadaljevanje te reklame, v kateri slišim samo besedo “zadAnete”, ker mi je tako zelo moteče, da sebi verjeti ne morem, zakaj sem se “obesila” ravno na to besedo. Zdi se mi namreč, da bi morali prav v javnih medijih najbolj spoštovani slovenski jezik in preveriti, kako se kaj pove, reče, napiše. In prav ta beseda se meni prvič ne zdi pravilna in drugič se mi tudi sliši ne ravno lepo.
Kaj menite vi? Če bi jaz vprašala ali “reklamirala”, bi se to po moje, samo po moje, da ne bo nesporazuma, slišalo tako: “Ali vas je obiskala sreča, ste zadeli na lotu … ” ali kaj podobnega. In ob zaključku reklame bi besedno zvezo “dovolite, da vas zadAne” nadomestila morda “… dovolite in potrudite se, da se to zgodi tudi vam …” ali nekaj podobnega, pri čemer besede “zadAne”, ki po moje sploh ni pravilna! ne bi bilo potrebno uporabiti.
Lep dan vam želim.
marija (1)
Sploh ni čudno, da vas zabolijo ušesa, ko slišite, da nekoga nekaj zadAne. Gre za že zelo razširjeno malomarnost in obupno nepoznavanje slovenščine, saj bi nam moralo biti jasno, da imata glagola zadeti in zadati dokaj različna pomena. Velikokrat tudi slišimo, da nekdo ne zadane koša, čeprav nikoli ne slišimo, da je nekdo zadal koš petkrat.
In vsaka srečka zadane … te to kaj prizadane? … HUDO!!
Podobno svinjanje slovenščine je neločevanje med glagoloma moči in morati, saj vse prepogosto slišimo in vidimo v medijih stavke kot “… to boste pa mogli bolje narediti …”, kjer je povsem jasno, da je bilo mišljeno “morali”.
Pokorno javljam da ,če se le da,
ta prav butalc nikomur nič ne ZadAne.
Se pa prašam (vedno znova)
kako za vraga naj se potem ubogi votrok kej nauči,
saj ga lahko, od vseh zadanih njemu slušnih muk,
zadene vornih kap…
takolele razmišlja mali škrat, ki odletel bo kot sneta skira,
preden treščila vanj bo huda strela:)
P.S. da obstane (potlej revež) kot od strle zadet;-)
Ej, škratek, nikar ne odleti, tebe je bilo mogoče razumeti, ker se kljub vsemu ve, kaj želiš povedati. Mene motijo le tiste reči, ki ostajajo nekakšno “pravilo” za vse tiste, ki si ne vzamejo časa in ne preverijo nekaterih reči.
In … ej, škratek, tukile na tem mestu moje iskreno iskreno opravičilo !!!
In obljuba, da se ne bo več ponovilo! Več pa ne morem obljubiti in upam, da nikdar več ne bom tako utrujena !
marija
Pozdravljena Marija!
Moti,moti,pa še kako nas moti slovnica,ki to ni,pa kriči iz medijev,od vsega,kar slišim pa nisem nikdar zadata,zadeta pa kdaj pa kdaj.Ja!
Človek postane včasih kar malo žalosten in glava zaboli ob misli,
da slovenci tudi sami sebe teptamo s tem,ko želimo znati vse
jezike tega sveta,svojega pa prepuščamo toku globalizacije?
Lepo popoldne želim!