Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Plačilo sodne takse – napačno parkiranje

Plačilo sodne takse – napačno parkiranje

Pozdravljeni,

Prosim pomoč v zvezi z plačilom sodne takse za nepravilno parkiranje. Taksa je enako visoka kot je bila kazen in mi tu en kup zadev ne gre v glavo.

Na kratko je zadeva sledeča. Zaradi napačnega parkiranja mi je bila odrejena globa 80 eu z strani mariborske mestne redarske službe. Še vedno sem prepričan da neupravičeno. Napisal sem pritožbo na mestno redarstvo in je prispel že kar nesramno lažniv odgovor od neke pravnice. Gospa sploh ni preverjala moje argumente in je večino pritožbe kar ignorirala. Navedla je argumente v njihov prid in na temelju le teh zavrnila mojo pritožbo. Čeprav neznansko jezen sem popustil in plačal globo, ker mi je bila ponovno dana možnost plačila polovice v 8-ih dneh. Za 40 eu nima smisla zahtevati sodno varstvo in riskirati vnaprejšnje komplikacije. Napisano je na ponovni odločbi da bo naknadno odmerjena sodna taksa po 1. Odstavku 143 v zvezi z 1 odstavkom 144 in 2 odstavkom 58 zakona o prekrških:

14. Stroški postopka
Stroški postopka

143. člen
(1) Stroški postopka so:
1. izdatki za priče, izvedence, tolmače, oglede ter hišne in osebne preiskave in hrambo odvzetih predmetov;
2. izdatki za privedbo obdolženca;
3. potni stroški uradnih oseb;
4. izdatki za zdravljenje obdolženca, dokler je pridržan, in stroški poroda;
5. potni stroški obdolženca;
6. povprečnina;
7. nagrada in potrebni izdatki zagovornika;
8. potrebni izdatki oškodovanca, njegovega zakonitega zastopnika in pooblaščenca.

Kdo plača stroške postopka
144. člen
(1) Stroške postopka plača tisti, ki mu je bila izrečena sankcija za prekršek.

Smiselna uporaba zakona
58. člen
(2) Za osebno in hišno preiskavo, zaseg in odvzem predmetov, privedbo, pridržanje in varščino, pravice oškodovanca v postopku, združitve in izločitve postopka, stroške postopka se smiselno uporabljajo določbe tega zakona o rednem sodnem postopku, kolikor ni s tem zakonom drugače določeno.

Nisem komentiral tega ker nisem vedel kaj me čaka. No in včeraj pride položnica za odmerjeno sodno takso v višini 40 eu! Po zakonu o sodnih taksah 1 odstavek 34 člena po tarifi 8111:

34. člen
(postopek za plačilo takse)
(1) Če prejme sodišče po pošti vlogo za začetek postopka, za katerega sploh ni plačana ali ni plačana vsa taksa, pošlje sodišče taksnemu zavezancu plačilni nalog, naj v 15 dneh, v postopku izvršbe in zavarovanja pa v osmih dneh od vročitve naloga plača dolžno takso. Plačilni nalog mora vsebovati osebno ime in naslov, za pravno osebo pa ime in sedež, višino dolžne sodne takse in pravno podlago za njeno odmero, številko računa za nakazilo ter referenco.

8. POSTOPEK O PREKRŠKIH
8.1 Redni sodni postopek
+————-+———————————+————+
| Tarifna | Dejstva, zaradi katerih se |Znesek takse|
| številka | odmeri taksa |ali količnik|
| | | za odmero |
| | | takse po |
| | | tarifnih |
| | | številkah |
| | |8111 do 8115|
+————————————————————+
|8.1.1 Postopek pred sodiščem prve stopnje |
+————-+———————————+————+
| 8111 |Izrek globe | 10 |
| | | odstotkov |
| | |zneska globe|
| | |– najmanj 40|
| | | EUR |
| | | – največ |
| | | 10.000 EUR |
+————-+———————————+————+
| 8112 |Izrek opomina | 30 EUR |
+————-+———————————+————+
| 8113 |Izrek vzgojnega ukrepa | 30 EUR |
+————-+———————————+————+
| 8114 |Izrek ene ali več stranskih | |
| |sankcij | |
| | | 50 EUR |
| |Taksa po tarifni številki 8111, | |
| |8112 ali 8113 se poviša za | |
| |dodatnih | |
+————-+———————————+————+
| 8115 |Odpustitev globe in drugih | 20 EUR |
| |sankcij | |
+————————————————————+
| |
|8.1.2 Postopek o ugovoru |
+————-+———————————+————+
| 8121 |Zavrženje ugovora zoper sodbo, | 20 EUR |
| |izdano v skrajšanem postopku | |
+———————————————–+————+
| | |
|8.1.3 Postopek o pritožbi zoper odločbo | |
|sodišča prve stopnje o glavni stvari | |
+————-+———————————+————+
| 8131 |Zavrženje pritožbe | 0,5 |
+————-+———————————+————+
| 8132 |Zavrnitev pritožbe | 1,5 |
+————-+———————————+————+

Tak in zaj sem čisto razjarjen…
1. Kako mi lahko mestno redarstvo sploh kasira sodno takso če pa nisem zahteval sodnega varstva?
2. Nikjer v zgoraj omenjenih členih sploh ne vidim osnove za to takso. Saj ni bilo nič od navedenega storjeno. Nobenih soočenj, preiskav ali kaj druga. Torej niso nastali nobeni dodatni stroški. Celo moje dokaze (digitalne fotografije) so ignorirali. Torej tudi preučitve dokazov ni bilo.
3. Moja pritožba je bila zavrnjena. Tu sploh ni bilo postopka prve stopnje če pa je bil bi mora biti ovrednoten po tarifi 8132.

Prosim za nasvet ali lahko kako utemeljeno ugovarjam zoper tako visoko odmero takse.
Hvala.

Spoštovani!

ZST-1 določa, da predpisane takse mora plačati tisti, ki predlaga uvedbo postopka ali opravo posameznega dejanja, razen če ta zakon ne določa drugače. Zaradi vložene pritožbe morate poravnati stroške!
Nastanek taksne obveznosti, zapadlost v plačilo sledi iz 5. Člena:
(1) Takso je treba plačati takrat, ko nastane taksna obveznost.
(2) Če ni v tem zakonu ali taksni tarifi določeno drugače, nastane taksna obveznost:
1. za vsak postopek, ki ga vodi sodišče, ob vložitvi tožbe, predloga za začetek postopka ali pravnega sredstva, če je ta vloga dana na zapisnik, pa ob dokončanju zapisnika, razen če ni v naslednjih točkah določeno drugače;
7. za postopek o prekrških, ob pravnomočnosti odločbe, s katero izreče sodišče sankcijo za prekršek ali storilcu prekrška sankcijo odpusti; za pravna sredstva v postopku o prekrških, ob pravnomočnosti odločbe o pravnem sredstvu;
15. za pritožbeni postopek, če ustrezen procesni zakon določa napoved pritožbe, ob napovedi pritožbe;
16. za sodne prepise takrat, ko se prepis zahteva;
17. za druga dejanja takrat, ko se dejanje zahteva oziroma ko sodišče začne postopek.
8. člen – plačilo sodne takse kot procesna predpostavka
Plačilo sodne takse je procesna predpostavka za izvedbo postopka ali opravo dejanja sodišča, če to določa ustrezen procesni zakon
Če prejme sodišče po pošti vlogo za začetek postopka, za katerega sploh ni plačana ali ni plačana vsa taksa, pošlje sodišče taksnemu zavezancu plačilni nalog, naj v 15 dneh, v postopku izvršbe in zavarovanja pa v osmih dneh od vročitve naloga plača dolžno takso. Plačilni nalog mora vsebovati osebno ime in naslov, za pravno osebo pa ime in sedež, višino dolžne sodne takse in pravno podlago za njeno odmero, številko računa za nakazilo ter referenco.
Pravico do vrnitve takse ima, kdor je plačal takso, ki je sploh ni bil dolžan plačati, ali je plačal takso, večjo od predpisane, in tudi, kdor je plačal takso za sodno dejanje, ki ni bilo opravljeno. Pravico ima tudi, kdor je plačal takso za postopek in je v tem postopku uspel, če ne obstaja dolžnost druge stranke oziroma udeleženca v postopku, da mu povrne takso za ta postopek. Sodišče, ki je odločalo v postopku na prvi stopnji, odredi vrnitev takse po uradni dolžnosti. Taksa se vrne v breme ustreznega podračuna, odprtega pri Upravi Republike Slovenije za javna plačila.

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani,

Tudi sam sem prejel plačilni nalog za plačilo sodne takse v višini 40€ v zvezi s prometnim prekrškom.

Po prejemu globe v višini 40€ sem jo poravnal v 8 dnevnem roku, torej 20€. Brez vložitve pritožbe!

Zato sprašujem, če je občinsko redarstvo občine Piran upravičeno do sodne takse!

V pričakovankju odgovora, Vas lepo pozdravljam.

Spoštovani!

V skladu z Zakonom o sodnih taksah (v nadaljevanju ZST-1) se takse plačujejo tudi v postopku o prekrških. V postopku o prekrških mora plačati takso za postopek na prvi stopnji storilec prekrška, ki mu je bila pravnomočno izrečena ali odpuščena sankcija za prekršek. Sama taksna obveznost nastane ob pravnomočnosti odločbe, s katero se izreče sankcija za prekršek ali se storilcu prekrška sankcija odpusti. Odločba o prekršku, ki jo izda prekrškovni organ pa tudi že sama vsebuje odločitev o plačilu stroškov postopka, ki jih je dolžan plačati storilec prekrška.
Glede na navedeno vam torej lahko odgovorimo, da je redarstvo občine Piran upravičeno do sodne takse, ki kot taka predstavlja kritje stroškov postopka – na samem nalogu pa bi moralo biti napisano, na kaj se izdani nalog nanaša in zaradi česa je bila taksa zaračunana.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani,
imam podobno izkušnjo…z Mestnim redarstvom Ljubljana, saj so mi iz Carinskega urada Murska Sobotoa poslali že opomin pred izvršbo…
a) plačala sem polovičko 20 €, namesto 40 €. Sedaj zahtevajo za stroške postopka 40 € z opominom za izvršbo. Nobena pravna sredstva in dokazovanje ni zaleglo, sodnega varstva sploh niso upoštevali, značilnost njihovih odgovorov je bil, da sem prepozno oddala ugovore itd.

b) Znova Mestno redarstvo Ljubljana, kjer je mestni redar s svojo lažjo dosegel (češ, da sem telefonirala med vožnjo….resnica je, da sem stala in telefonirala, ko je pristopil, vmes pa nalagal drug avto za odvoz…),
da so me oglobili in kljub sodnemu varstvu znova zgodba kot v a), da so zavrnili vse ugovore ter mi naprtili plačilo za stroške postopka 150 € z opominom pred izvršbo…

Kako in kje naj še državljana (pošten) išče in najde pravico zase?

Saj tovrstne izvršbe se ponavadi izterjajo v korist takih inštitucij in v škodo preprostega človeka, ki živi v tem sistemu “zlorab”, ker to zame je zloraba kakor je zloraba nad nedolžno žrtvijo (npr. pedofelija)…

Kje lahko na ta dva opomina pred izvršbo še iščem svojo pravico in kako?

Vesela bom odgovora in lep pozdrav,

Najdihojca

Spoštovani!

Plačilni nalog prekrškovnega organa je poenostavljen akt (odločitev o prekršku), ki ga pooblaščena uradna oseba izda in vroči kršitelju v hitrem postopku, na kraju storitve prekrška, kadar prekršek osebno zazna ali ga ugotovi z uporabo ustreznih tehničnih sredstev ali naprav, v posebnih primerih pa tudi ko prekršek ugotovi le na podlagi zbranih obvestil in dokazov (ti posebni primeri obsegajo kršitve s področja javnega reda in miru, varnosti cestnega prometa, kršitvah predpisov o ustavljanju in parkiranju vozil v cestnem prometu, vstopa in zapustitve države ter bivanja in prebivanja tujcev, nadzora državne meje in javnih zbiranj).
Kolikor se z ugotovitvijo prekrškovnega organa kršitelj ne strinja, ima na voljo naslednji pravni sredstvi, katera lahko izkoristi.
Zahteva za sodno varstvo pride v poštev, če je prekrškovni organ prekršek neposredno osebno zaznal ali ga ugotovil z uporabo ustreznih tehničnih sredstev ali naprav. Možna je tudi v drugih primerih, a le ob pogoju, da prekrškovni organ kršitelju na kraju prekrška omogoči, da se ta neposredno po storjenem prekršku o prekršku osebno izjavi.
Ugovor zoper plačilni nalog bo prišel v poštev, če je prekrškovni organ prekršek ugotovil na podlagi zbranih obvestil in dokazov in pa v primeru kršitve predpisov o ustavljanju in parkiranju vozil v cestnem prometu.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni!

Pred kratkim sem dobila kazen, zaradi napačnega parkiranja. Na dan prekrška sem odpirala vrtec, v katerem sem zaposlena kot vzgojiteljica. Ker pred vrtcom nimamo posebej urejenih parkirnih prostorov za zaposlene oz. obiskovalce (nahaja se sredi blokovskega naselja), za parkirišča pred njim pa je potrebno plačati parkirnino, sem avto pustila, sicer na parkirnem prostoru, vendar listka nisem plačala. Zaposleni sicer imamo parkirno kartico, ki pa na tistem parkirišču ne velja več, vsa ostala, kjer velja, pa so bila že zasedena. Dobila sem kazen v višini 40 €, kar popolnoma razumem, ne razumem pa zakaj moram plačati tudi sodno takso v višini kazni! Mi jo je sploh potrebno plačati?

Lep pozdrav,

Tajda Verovšek

Spoštovani,

podlago za naložitev plačila sodne takse Mestnemu redarstvu daje Zakon o prekrških (ZP-1).

S spoštovanjem!

Spoštovani!

Za informacije v zvezi s prekrškom se morate obrniti na Mestno redarstvo Ljubljana v času uradnih ur. Uredne ure so v ponedeljek: od 8.00 do 12.00 in od 13.00 do 15.00, v sredo: od 8.00 do 12.00 in od 13.00 do 16.00 ter v petek: od 8.00 do 12.00. V kolikor kličete izven uradnih ur se vam nihče ne bo oglasil.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close