Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Delitev premoženja, darilna pogodba

Delitev premoženja, darilna pogodba

Spoštovani,
v zakonu se je mož zakredititral zaradi hazarderstva. Da bi poplačal svoje dolgove bi moral vzeti kredit a mu mu ga banka ni želela dati. Da se izgonem izgubi bivalni prostorov zase in za otroka in ostanem z njim v vezi je bil moj pogoj, da mi prepiše stavnovanje (kot darilo) jaz pa ga zastavim kot zavarovanje za njegov kredit (hipotekarni kredit – mož kot kreditojemalec, jaz kot zastavljalec nepremičnine, zavarovanje kredita) saj smo se lahko le tako zavarovali, da ostanem z otroci v stanovanju. Kredit še zdaj plačuje.
RAda bi se ločila (ravno zaradi neodgovornega ravnanja z denarjem, neplačevanjem stroškov z njegove strani in še druga nestrinjanja pri vzgoji otrok) in ne vem kako je sedaj z darilno pogodbo v tem primeru? Mi lahko svetujete?Ali je tudi v tem primeru darilna pogodba lahko razveljavljena? Otroci bi ostali v mojem skrbništvu.
Hvala!

Spoštovani,

v kolikor se o razdelitvi skupnega premoženja ob ločitvi ne bi sporazumela, bi vaš mož lahko zahteval vrnitev darila, v skladu z določili 84. člena Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Predlagam, da se zadeve/ločitve lotite premišljeno in ob pomoči odvetnika po vaši izbiri, ki vam bo v tej fazi lahko marsikaj prihranil.

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni,

bom kar tukaj vprašala. Leta 2009 sem od očeta preko darilne pogodbe dobila zazidljivo parcelo. Sedaj tam s partnerjem gradiva. Zanima me kako oz. ali se plača kakšen davek, če vsaj polovico parcele prepišem na partnerja? Nisva poročena, jaz sem prijavljena še na domačem naslovu in imava hčerko.

Prosim za napotke kako to uredimo, ker bi partner rad vzel kredit.

Hvala

Spoštovani,

davka na dediščine in darila je v primeru darilne pogodbe vaš mož oproščen, saj spada v prvi dedni red. Napoved je vsekakor potrebno oddati v vsakem primeru. Vam pa bo davčni urad odmeril dohodnino od dobička iz kapitala (tudi v primeru prodajne pogodbe).

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani!
Sem ločena, zdaj bom pa urejala z bivšim možem še glede premoženja. Zaenkrat sem z otroki ostala v hiši, on se je odselil. Polovico sem bila lastnik, pred leti pa mi je bivši mož podaril še svojo polovico, ker je pač imel neke dolgove (to naj bi bil razlog). Ker sem prevzela tudi njegov hipotekarni kredit menim, da mi hiša pripada v celoti oz. bi ga nekaj malega morala izplačati. Zdaj me pa zanima ali bo ob vlogi in obravnavi na sodišču v primeru, da se ne bova sporazumela, sodišče avtomatsko razveljavilo darilno pogodbo in mu vrnilo polovico nepremičnine ali pa mora posebej vložiti tožbo in zahtevati od mene vračilo podarjene polovice?

Spoštovani,

vaš bivši mož bi moral v takem primeru vložiti tožbo na vračilo darila.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close